Передплата 2024 ВЗ

Вчені назвали приховану небезпеку легкої форми коронавірусу

  • 22.10.2020, 12:50
  • 1 313

Наслідки можуть торкнутись не тільки для тих, хто хворів у легкій формі, але і для тих, хто взагалі не мав виражених симптомів і за медичною допомогою не звертався

Навіть легка форма коронавірусу може мати негативні наслідки на організм людини в майбутньому. Зокрема, у пацієнтів, які перехворіли на COVID-19, збільшуються шанси розвитку хвороби Альцгеймера і Паркінсона, передає cursorinfo.co.il.

Про це свідчать результати дослідження групи бразильських вчених, які були опубліковані в електронній науковій бібліотеці medRxiv. Це масштабне дослідження, над яким працювали більше 60 вчених з Університету Сан-Паулу, Університету Ріо-де-Жанейро і Національної лабораторії біологічних наук Бразилії.

Дослідники встановили, що коронавірусна інфекція викликає загибель нейронів в корі головного мозку. При чому навіть у тих людей, які перенесли хворобу в легкій формі. І ймовірно, навіть у тих, хто не мав виражених симптомів і не звертався до лікаря.

Причиною загибелі нейронів в головному мозку є низький рівень насичення крові киснем, як відомо, це дійсно шкодить мозку.

Досі наукове товариство не розглядало наслідки коронавірусної хвороби, у такому контексті і не припускали, що нейрони в корі головного мозку теж можуть зазнавати змін.

Вчені спостерігали за великою групою пацієнтів, у яких COVID-19 не проходив у важкій формі. Згодом вони відзначили, що інфекція таки вражає астроцити — клітини, які відповідають за насичення нейронів і відповідають за зв'язки між ними.

Коли пошкоджуються астроцити, в корі мозку починаються незворотні зміни, які можуть привести процес атрофії деяких його ділянок. Зокрема, в дослідницькій групі, медики відзначили небезпечний симптом атрофії ділянок, що відповідають за зміну настрою.

Деякі пацієнти демонстрували ці симптоми навіть через кілька місяців після одужання від коронавірусу. Вони скаржилися на регулярні головні болі, погіршення пам'яті, сонливість, втрату нюху і смаку, іноді пацієнти відзначали судоми, яких у них до хвороби не бувало.

Той факт, що ці симптоми проявляються у пацієнтів, які мали легкий перебіг коронавірусу, викликає серйозне занепокоєння. Насправді атрофія деяких ділянок головного мозку — це шлях до небезпечних захворювань. Таким, як хвороба Альцгеймера, Паркінсона, а також шизофренія.

Схожі новини