Передплата 2024 «Добра кухня»

Російську точно – ні: у МОЗ розповіли, які вакцини від коронавірусу закуплять для українців

  • 22.10.2020, 08:10
  • 526

У Міністерстві охорони здоров'я України відкинули можливість закупівлі російської вакцини від коронавірусу

Як повідомляється на сайті відомства, вакцина від коронавірусу Російського виробництва не проходила реєстрацію та експертизу в компетентних органах низки країн.

У МОЗ пояснили, що реєстрація ліків в Україні проводиться на підставі заяви та результатів експертизи, проведеної Державним експертним центром.

Водночас є можливість проводити спрощену реєстрацію, але це стосується ліків, які вже зареєстровано в США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді або Євросоюзі.

«Зараз заяв про державну реєстрацію російської вакцини Гам-КОВІД-Вак у вказаному порядку від жодного із зазначених суб'єктів не надходило. Крім того, цей продукт також не проходив експертизу в компетентних органах США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади або ЄС, що фактично унеможливлює його закупівлю й використання в Україні. Тому будь-які припущення щодо можливих переговорів або розгляду російських вакцин як предмета на придбання або отримання не мають під собою жодних підстав на законодавчому рівні», — пояснили в Міністерстві охорони здоров'я.

У відомстві нагадали, що Україну буде забезпечено вакцинами від коронавірусу в межах механізму COVAX, який об'єднує понад 180 країн.

«Україна ввійшла в список 92 визначених механізмом країн, для яких передбачено вакцини фірми AstraZeneca (Велика Британія) та Novavax (США) безплатно або за цінами, нижчими за ринкові», — йдеться в повідомленні.

Схожі новини