Передплата 2024 «Добрий господар»

СБУ вилучили з переліку розвідувальних органів: новий закон

  • 21.10.2020, 16:55
  • 630

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про розвідку», ухвалений минулого місяця Верховною Радою

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Володимир Зеленський підписав закон «Про розвідку». Підписання відбулося під час відвідин ним управління інформацією Державної прикордонної служби.

У законі Службу безпеки України виключили з переліку розвідувальних органів, проте відомство визначили як суб'єкт розвідувальної спільноти. Оперативні підрозділи Центрального управління СБУ, що здійснюють контррозвідувальну діяльність, можуть проводити розвідувальні заходи з метою отримання інформації в інтересах контррозвідки.

Закон про розвідку є одним з проєктів, необхідних для євроатлантичної інтеграції України. Його розробили з урахуванням досвіду регулювання діяльності розвідувальних органів у країнах ЄС та НАТО.

Закон визначає правові та організаційні засади функціонування розвідки, правовий статус і соціальні гарантії співробітників розвідувальних органів та порядок здійснення контролю за розвідкою.

Читайте також: Верховна Рада ухвалила закон про «ворів у законі»

Згідно з його положеннями, розвідувальними органами в Україні є розвідувальний орган Міністерства оборони України, Служба зовнішньої розвідки України та розвідувальний орган Державної прикордонної служби.

Так, їхні основні завдання — своєчасне забезпечення розвідувальної інформації, сприяння реалізації національних інтересів України та протидія зовнішнім загрозам національній безпеці у визначених законом сферах.

Загальне керівництво розвідувальними органами здійснює президент України, а безпосереднє — їхні керівники, яких призначає та звільняє з посади президент.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроєкт № 2412-д «Про розвідку».

Схожі новини