Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лісові слони опинилися на межі вимирання

  • 21.10.2020, 08:55
  • 781

У західноафриканській країні Кот-д'Івуар, назва якої з французької буквально перекладається як «берег слонової кістки», залишилося всього 225 лісових слонів, хоч 26 років тому їх там було 1600, а 40 років тому — близько трьох тисяч

Причиною скорочення популяції вчені називають діяльність людей. Про це йдеться у статті для журналу PLoS One, яку підготувала команда фахівців з університету Фелікса Уфуе-Буаньї на чолі з дослідником Сері Гонеделе Бі. Вони оцінили, які втрати понесла за останнє століття місцева популяція лісових слонів і які перспективи її виживання.

Як наголошується в статті, без рішучих заходів щодо захисту природи Кот-д'Івуар залишиться без лісових слонів вже в найближчі роки.

Чому це важливо?

Півтора століття тому Кот-д'Івуар був домівкою для найбільшої популяції слонів в Західній Африці. Не дивно, що з французької назва країни буквально перекладається як «берег слонової кістки». Однак протягом XX століття чисельність івуарійських слонів різко скоротилася через полювання та знищення місць проживання. Уже до 1980 років в країні залишилося менше як дві тисячі саванних (Loxodonta africana) і трохи більше ніж три тисячі лісових слонів (L. cyclotis). В останні десятиліття ситуація з охороною природи в Кот-д'Івуарі не покращилася.

Збереження лісових слонів надзвичайно важливе з погляду екології. Відповідно до недавнього дослідження, ці гігантські тварини допомагають тропічним лісам накопичувати вуглець. Якщо слонів винищити, то в атмосферу виділиться величезна кількість додаткових парникових газів.

Що показало дослідження?

Дослідження проводили з 2011 по 2017 рік у 25 заповідниках і національних парках в південній і центральній частині Кот-д'Івуару. Автори зосередилися на підрахунку кількості слонячого гною на постійних маршрутах протягом вологого і сухого сезонів. Крім того, дослідники опитували місцевих жителів і співробітників Департаменту лісового господарства, а також спілкувалися з колегами, які працювали на території охоронних територій і в їх околицях. Також в аналіз включили повідомлення про зустрічі зі слонами зі ЗМІ.

Виявити сліди присутності лісових слонів вдалося лише на чотирьох охоронних територіях із двадцяти шести. Однак навіть тут вони дуже рідкісні: за розрахунками авторів, щільність збережених популяцій цих тварин коливається від 0,1197 до 0,168 особини на квадратний кілометр. Аналіз опитувань і повідомлень ЗМІ підтвердив присутність слонів ще на трьох ділянках. Всі вони розташовані по сусідству з територіями, що втратили свої популяції слонів.

Читайте також: Кількість тварин у лісах скоротилася вдвічі, — дослідження WWF

Автори називають падіння чисельності івуарійський лісових слонів катастрофічним. Ще в 1994 році в країні мешкали 1611 особин цього виду, однак зараз їх залишилося лише 225.

Основною причиною цього стало перетворення лісів в сільгоспугіддя і людські поселення: як виявили вчені, ця доля спіткала не менше ніж десяток охоронних територій, на яких проводили дослідження. Слони без лісів не тільки не можуть знайти собі достатньо їжі, але і частіше вступають у конфлікт з місцевими жителями і стають жертвами браконьєрів. Чим вища чисельність людей в зоні, що охороняється, тим менше там слонів.

Схожі новини