Передплатити Підтримати

Як не заразитися ковідом під час бесіди за столом - дослідження

Японські вчені показали, як поширюється COVID-19 під час розмови за столом. У дослідженні вони оцінили шанси заразитися коронавірусом, якщо ви обідаєте разом з іще трьома людьми, і один із них є носієм патогену

Моделювання показало, що на чоловіка, який сидів поруч із зараженим мовцем, потрапляє приблизно уп'ятеро більше аерозольних часток, ніж на того, хто сидить навпроти. Найбезпечніше місце, на думку вчених, — по діагоналі від зараженого: туди долітає не більше чверті аерозольних часток.

Також дослідження показало, що поширення вірусу залежить від вологості у приміщенні. Вони дійшли висновку, що зволожувачі повітря у громадських місцях допомагають знизити ймовірність зараження COVID-19. А для максимальної безпеки вчені рекомендують встановлювати спеціальні захисні прозорі екрани на столиках кафе і ресторанів.

Читайте також: Грип, застуда чи ковід? Вчені оновили список симптомів коронавірусу

Нагадаємо, раніше в Норвегії дозволили не носити маски.