Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні можна отримати безкоштовне лікування COVID-19

  • 18.10.2020, 16:10
  • 1 160

Щоб отримати від держави за контрактом з НСЗУ безкоштовне лікування від COVID-19 потрібно мати позитивний тест на коронавірус

Про це в ефірі Апостроф TV розповів колишній міністр охорони здоров'я, президент Всеукраїнського лікарського товариства та лікар Олег Мусій.

«Тобто з тим жахом, який відбувається в системі охорони здоров'я, вам не дадуть безкоштовні ліки. І це теж проблема для людей, тому що ліки для лікування коронавірусної хвороби, точніше ускладнень — пневмоній, наприклад, — є дорогими. Один противірусний препарат чого коштує: кілька десятків тисяч гривень за весь курс», — зазначив він.

Мусій пояснив, що тести на COVID-19 робитимуть за направленням сімейних лікарів і лікарень.

«Але цифра смішна. Знаєте, на скільки вистачить 200 млн гривень за нинішнього тестування? Це на два тижні для приватних лабораторій — і все. З одного боку, це розвантажить 7−10 денні черги в державних лабораторних центрах. Але цих коштів не вистачить. Відомо, що вартість тестування в державному лабораторному центрі становить близько 700 гривень. Якщо людина сама за власною ініціативою йде в приватну лабораторію, це від тисячі до двох із гаком тисяч гривень», — розповів медик.

Водночас Мусій наголосив, що тести потрібно робити оперативно, щоб важкохворого покласти в стаціонар з ускладненням і надати йому висококваліфіковану допомогу з киснем і ШВЛ.

«Навіть під час ПЛР-тестування, хоча воно є достовірним, похибка помилково-негативного результату досягає 30%», — підсумував він.

Схожі новини