Передплата 2024 «Добрий господар»

Наступ на Одесу: проспект Небесної сотні вирішили переназвати

  • 17.10.2020, 16:35
  • 1 053

Одеська міська історико-топонімічна комісія ухвалила рішення перейменувати проспект Небесної Сотні, який раніше називався проспектом маршала Жукова

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив мер Одеси Геннадій Труханов.

«Георгій Жуков не підпадає під закон про декомунізацію, оскільки є борцем із фашизмом», — написав Труханов, який подав відповідне звернення про перейменування проспекту.

Читайте також: У Берліні переназвуть станцію метро через натяк на дискримінацію

Також буде перейменована вулиця Інглезі — на вулицю 25-ї Чапаєвської дивізії. На його думку, Чапаєвська дивізія «є легендарним формуванням, яке захищало наше місто від окупантів у роки війни».

Таким чином скасовується постанова, особисто ухвалена колишнім губернатором Одеської області Михайлом Саакашвілі.

Декомунізація в Україні:

Нагадаємо, Верховна Рада у квітні 2015 року затвердила урядовий законопроєкт про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів, заборонила їх пропаганду і символіку.

В Україні був запущений процес декомунізації. Пам'ятники та символи радянського минулого були демонтовані. Тисячі населених пунктів і вулиці перейменовані.

Одеський проспект Маршала Жукова у 2016 році був перейменований в проспект Небесної Сотні. Встановлений там бюст Жукова демонтували.

У липні 2019 року Конституційний суд України визнав конституційним закон «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки».

Схожі новини