Передплатити Підтримати

В Україні зросли ціни на продукти: що подорожчало і наскільки

В Україні з 2 до 16 жовтня оптові ціни на огірки підвищилися в 2,5 рази до 10 гривень/кг, а на виноград – впали на 15-20% до 43-45 гривень/кг, тоді як раніше повідомлялося про можливе подорожчання яєць на 20%

Про це з посиланням на дослідження УКАБ повідомляє УНН. «Закупівельні (гуртові) ціни на ринку плодоовочевої культури протягом перших двох тижні жовтня зросли», — повідомив аналітик УКАБ Іван Колодяжний.

Зокрема, ціни на помідори підскочили на 17,6% до 20 гривень/кг, на огірки — в 2,5 рази до 10 гривень/кг. Водночас закупівельні ціни на молоду картоплю і цибулю в середині жовтня зупинилися на рівні 6 гривень/кг і 2,8−3 гривень/кг відповідно, а морква за останні 2 тижні подешевшала на 25% до 3 гривень/кг.

Вартість буряка збереглася на рівні 3−4 гривень/кг, однак вартість перцю солодкого зеленого незначно зросла з 14 гривень/кг до 14,5 гр/кг, жовтого — на 16,7% до 28 гривень/кг, червоного — з 23- 23,5 гривні/кг до 24 гривень/кг. Закупівельна ціна сливи зросла на 46,7% до 22 гривень/кг, персиків — на 55−60% до 47,5 гривень/кг, а вартість груші збереглася на рівні 42−45 гривень/кг.

Читайте також: Ціни на продукти в країнах ЄС та в Україні: де дешевше

Протягом жовтня середня ціна малини зросла на 26% до 95 гривень/кг, водночас ціни на деякі сезонні ягоди за 2 тижні зросли, на інші — залишилися на тому ж рівні. Так, лохина подорожчала на 27,6% до 370 гривень/кг, а ціна на виноград зменшилася на 15−20% до 43−45 гривень/кг. Диня за вказаний період подорожчала втричі до 18 гривень/кг.

Нагадаємо, під час карантину українські сім'ї «урізали» свої витрати на 10%, або ж на 84 млрд гривень. Водночас зросла частка грошей, відданих за алкоголь, сигарети та наркотики. Про це свідчать дані Держстату за 2 квартал 2020 року.