Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Явних проявів немає»: до Дня захисника України вийшов фільм про жінок-військових

  • 14.10.2020, 19:50
  • 1 031

У фільмі йдеться про жінку-майора, яка повертається з зони бойових дій

З нагоди Дня захисника України на платформі Takflix.com вийшов документальний фільм Аліни Горлової «Явних проявів немає». Стрічка доступна на всіх територіях світу з англійськими та українськими субтитрами, передає ЗахідНет.

Це дуже незручне та дуже потрібне саме зараз кіно, адже фільм якнайкраще нагадує про те, що в Україні є не лише захисники, а й захисниці.

«Не всі чоловіки — захисники України, а не всі захисники України — чоловіки». Ця фраза не раз звучала напередодні свята, яке великою мірою мало на меті відокремити українських воїнів від радянського свята 23 лютого. Проте чимало людей намагаються протягнути звідти зовсім інші сенси, перетворюючи його на свято шкарпеток та пінки для гоління.

Один із найкращих нових українських фільмів про війну «Явних проявів немає» розповідає історію жінки-майора, яка повертається з зони бойових дій. Головна героїня фільму — сорока шестирічна Оксана Якубів. Розмовляючи з психологами, борючись із ПТСР та панічними атаками, вона намагається повернутися до нормального життя. Знімальна група проходить з героїнею шлях від початку реабілітації до повернення на роботу.

Кадр з фільму
Кадр з фільму
Кадр з фільму
Кадр з фільму

Оксана Якубів уже була героїнею іншого документального проєкту, який отримав значний суспільний резонанс — «Невидимий батальйон», однією з постановниць якого була в тому числі Аліна Горлова.

«Явних проявів немає» продовжує та розвиває тему видимості (невидимості) присутності жінок на війні. Максимально заглиблюючись у світ героїні фільм дуже відверто та емоційно говорить про права чоловіків і жінок, де про рівність не йшлося ще донедавна.

Також фільм говорить на ще одну, не менш актуальну тему: посттравматичний синдром. Адже героїня опиняється сам на сам зі своїми проблемами. Приватна історія стає універсальною. А тема захисника вітчизни показана з іншого, не парадного боку.

Схожі новини