Передплата 2024 «Добрий господар»

Випробування вакцини від ковіду заблокувала загадкова хвороба

  • 13.10.2020, 11:55
  • 1 083

Компанія Johnson & Johnson заявила, що припинила розширені клінічні випробування своєї експериментальної вакцини проти коронавірусу через незрозумілу хворобу одного з добровольців

Як передає CNN, виробник зазначив, що недуга учасника програми перевіряється й оцінюється Незалежною радою з контролю за безпекою даних, а також внутрішніми клінічними лікарями J & J та лікарями з безпеки.

Відзначимо, що компанія не повідомила, про яке саме непояснюване захворювання йдеться. Однак один із пунктів клінічних випробувань — з'ясувати, чи викликають вакцини небезпечні побічні ефекти. Випробування припиняються тоді, коли вони з'являються. Тому зараз лікарі перевіряють, чи може хвороба бути пов'язана з вакциною або ж це збіг.

«Ми маємо поважати конфіденційність цього учасника. Ми дізнаємося більше про його хворобу. І важливо мати всі факти, перш ніж ми поділимося додатковою інформацією», — підкреслили у J & J.

«Серйозні побічні ефекти не є рідкістю в клінічних випробуваннях, і можна очікувати, що кількість серйозних побічних явищ зросте у випробуваннях за участю великої кількості учасників. Крім того, оскільки багато випробувань є плацебо-контрольованими, не завжди відразу очевидно, що саме одержав учасник досліджування — ліки або плацебо», — додали там.

Водночас лікар Ашиш Джа, декан факультету громадської охорони здоров'я Університету Брауна відзначив, що пауза у випробуваннях абсолютно не викликає занепокоєння. Адже це цілком очікувано і є черговим нагадуванням про те, наскільки безглуздо намагатися укластися в політичний графік з обіцянками провести вакцинацію в США до дня виборів президента.

Читайте також: В ОПУ озвучили варіанти отримання вакцини від COVID-19

«Випробування Johnson & Johnson — це наймасштабніше випробування вакцини, про яке я знаю. 60 000 осіб. Під час цього дослідження можна очікувати кількох пауз», — зазначив Джа.

Нагадаємо, що третя фаза дослідження J & J почалася у вересні. Це одна із шести вакцин проти коронавірусу, тестованих у США, і одна із чотирьох вакцин, які перебувають на найбільш просунутій стадії.

Однак це вже друге випробування вакцини проти коронавірусу третьої фази, яке було припинено в США. Так, випробування вакцини AstraZeneca поставили на паузу у вересні через неврологічне ускладнення у волонтера з Великобританії.

Схожі новини