Передплата 2024 ВЗ

Несподіваний улов: рибалка натрапив на бомбу вагою 45 кг

  • 11.10.2020, 12:30
  • 753

Бомби такого розміру використовувались ще в Першу світову війну, іноді їх скидали з літаків на цільові підводні човни

45-кілограмову нерозірвану бомбу відбуксували через п'ять місяців після того, як її знайшли біля узбережжя Нового Південного Уельсу в Австралії. Боєприпас наприкінці квітня 2020 року помітив рибалка на рифі Елізабет острова Лорд-Гав. У оборонному відомстві повідомляли, що це могло становити «значний ризик для широкого загалу». Про це пише The Guardian.

Місцевий рибалка на рифі приблизно за 550 км від узбережжя Південного Уельсу, зі своєю дружиною, сфотографував знахідку та повідомив про це владі.

Водолази ВМС на борту HMAS Adelaide обережно вилучили покинуту вибухівку 25 вересня, відбуксувавши її на безпечну відстань.

«Ця глибина насправді безпечна. Бомбу ніколи не «вимиє» назад на риф. «Шанси того, що нерозірваний боєприпас коли-небудь повернеться на поверхню, незначні», — сказав старший офіцер морських парків Джон Прітчард.

Походження бомби невідоме, і дайвери не могли визначити її вік через погіршення стану. Бомби такого розміру використовувались ще в Першу світову війну, іноді їх скидали з літаків на цільові підводні човни.

Речниця міністра охорони навколишнього середовища Суссан Лей заявила, що складна операція ускладнилася пандемією COVID-19, і її реалізація зайняла п'ять місяців, протягом яких риф був закритий для відвідувачів.

За її словами, дайвери-рибалки та флот потенційно врятували життя і одному з найважливіших рифів Австралії. Військово-морські сили розглядали пристрій як вибухонебезпечний і наслідки могли бути досить лячними", — сказала вона.

Схожі новини