Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Забруднене повітря у великому місті може спровокувати хвороби Альцгеймера та Паркінсона ㅡ дослідження

  • 10.10.2020, 20:10
  • 660

Вчені пов’язують ризик захворювання з місцем, де люди живуть, ходять до школи та на роботу, і як правило, це міські квартали, розташовані неподалік інтенсивного руху транспорту

Британські дослідники вивчили стовбури мозку 186 жителів Мехіко, які померли у віці від 11 місяців до 40 років. З’ясувалося, що в їхніх стовбурах мозку зросли нервові клітини, тромби, клубки та крихітні наночастинки, які багаті на метали та пов’язані з неврологічними захворюваннями. Такі зміни знайшли навіть в 11-місячного малюка. Про це йдеться у статті вчених із Ланкастерського університету.

За словами вченої-екологині Барбари Мехер, такі наночастинки схожі на ті, що виникають через згоряння та тертя від двигунів та гальмівних систем автівок у забрудненому повітрі міста.

Вчені припускають, що ці наночастинки призводять до загибелі нейронів у головному мозку людини, через що погіршується пам’ять, мислення та інтелектуальні здібності. Також наночастинки провокують утворення тромбів, які можуть призвести до хвороб Альцгеймера та Паркінсона.

Дослідники зі США, Великої Британії та Китаю зараз продовжують детальніше досліджувати, як забруднення повітря впливає на неврологічні захворювання людини.

Передчасна смерть через погану екологію

Кожний восьмий випадок передчасної смерті в Європі пов’язаний із забрудненням повітря, шумом, а також низькою якістю води та впливом хімікатів. 13% смертей у європейських країнах можуть бути пов’язані з поганою екологією. Найбільше страждають бідні люди та вразливі прошарки населення. Це пов’язано з місцем, де вони живуть, ходять до школи та на роботу. Як правило, це міські квартали, розташовані неподалік інтенсивного руху транспорту.

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у світі помирає приблизно сім мільйонів людей через хвороби, викликані забрудненням повітря. Зокрема, йдеться про хворобу Альцгеймера та інші форми деменції, з якими стикаються люди похилого віку.

Схожі новини