Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На власні очі: в Єгипті відкривають саркофаг із прадавньою мумією

  • 10.10.2020, 10:10
  • 788

Знахідка стала одним із найбільших археологічних відкриттів останнього часу

Єгипетські археологи повідомили про безпрецедентну знахідку. У некрополі Саккара в Гізі, що за 30 км від столиці Каїра, вони виявили 59 саркофагів із муміями і майже три десятки дерев’яних статуеток давньоєгипетських богів, про це пише НВ.

На знімку міністр із питань туризму і старожитностей Єгипту Халід аль-Анані (третій ліворуч) разом із генеральним секретарем Вищої ради у справах старожитностей Мустафою Вазирі (Другий праворуч) у присутності журналістів відкривають саркофаг із прадавньою мумією.

А на початку жовтня вчені вперше в присутності журналістів розкрили один із багато розписаних саркофагів і показали його вміст. Під дерев’яною кришкою, що зберегла колір фарб, виявилася давня мумія, загорнута в похоронну тканину.

На думку дослідників, у цьому, як і майже всіх знайдених саркофагах, знаходяться мумії священнослужителів і високопоставлених чиновників, що правили в Єгипті понад 2.500 років тому. Й увесь цей час унікальні поховання були недоторканими. Тому стан знахідки оцінюється як ідеальний, і вона становить велику цінність для дослідників давньоєгипетської цивілізації.

Як повідомив Халід аль-Анані, частина знайдених унікальних саркофагів експонуватиметься у Великому єгипетському музеї, який планують відкрити в Ель-Гізі до кінця 2020 року

Схожі новини