Передплата 2024 «Добра кухня»

"Людям потрібні ліки від коронавірусу, а не асфальтована дорога на цвинтар", - Іонова

  • 09.10.2020, 19:42
  • 679

Уряд не має стратегічного бачення, як боротися з епідемією коронавірусу, яка з кожним днем набирає обертів

Про це заявила після засідання Кабміну народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Марія Іонова.

Вона зазначила, що влада пливе за течією, констатуючи цифри зростання захворюваності, але не пропонуючи стратегічних рішень.

«Насправді ми бачимо цифри, а плану заходів, кризового менеджменту ми не бачимо. Чи є проєкт рішення по перерозподілу бюджету? Які заходи вони будуть вживати для того, щоб цю ситуацію виправити?», — озвучила Іонова головне запитання до урядовців.

«Перше — це медики. Ви знаєте, яка кількість медиків хвора і наскільки мало медиків отримали компенсації. Наприклад, родичі тих, хто помер. Так само і обіцяні доплати 300%. Яка була виплачена сума — невідомо», — зауважує Іонова.

«Друге питання — це самі хворі. Степанов вчора заявив, що на одного пацієнта виділяють 45 тисяч гривень. А сьогодні керівник Національної служби здоров’я назвав суму вдвічі меншу. А в реальності мені постійно пишуть з Луганщини, із Західної України про те, що вони ліки змушені купляти самі. Це хворі люди, які не можуть дозволити собі витрати близько 30 тисяч гривень на ліки», — наголошує Марія Іонова.

«І третє питання — Кабінет міністрів має змінити підзаконні акти, щоб родини померлих медиків отримали гроші, щоб місцева влада не шукала приводи, як відмовити у виплатах компенсацій. Все ж таки ці підзаконні акти мають стояти на захисті медиків», — переконана депутатка.

Уряд повинен негайно вирішити питання масового тестування, переконана Марія Іонова. «Чому зараз люди мусять навіть не по декілька днів, а тижнями чекати ці результати тестів? А що стосується кількості тестів… Якщо вихвалялися цифрою в декілька мільйонів, то пропоную не забувати, що більша частина з них не куплені з державного бюджету. Не мені вам розповідати, за які суми люди вимушені робити тести. Від 600 до 2,5 тисячі гривень. Важливо, аби ці тести були безкоштовні і їх закупляли великими партіями, щоб була більша можливість для тестування», — зауважує вона.

Іонова також звернула увагу на критичну ситуацію із киснем. «Ми сьогодні чули деякі рішення щодо кисню, які були запроваджені. Але реальність така — в Одеській області критично не вистачає кисню. Я знаю — на Луганщині так само не вистачає», — говорить Іонова.

Вона наголосила, що представники влади не говорять правду про реальну ситуацію з коронавірусом, і це вкрай небезпечно. «Таке враження, що погані новини не хочуть приносити Зеленському. А насправді ситуація — загрозлива», — застерігає Іонова.

«Тим більше вибори. Як будуть захищені виборці? Чи є план дій? Як будуть захищені члени комісій ТВК, ДВК? Хотілося б почути відповіді на ці питання. Зараз кажуть, що все добре, вони працюють над цим, але ніхто не знає, що буде далі», — говорить Марія Іонова.

Вона також жорстко розкритикувала перепризначення мільярдів з коронавірусного фонду на будівництво доріг.

«Мені вчора один наш колишній колега-парламентарист написав, що сказав його хворий на ковід друг: «Я не хочу, щоб мене везли на цвинтар по асфальтованій дорозі, хочу, щоб мені дали ліки, щоб я не брав їх в кредит», — говорить представниця «Європейської Солідарності».

Схожі новини