Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Тарифи на комуналку рахуватимуть по-новому: рішення Кабміну

  • 09.10.2020, 19:35
  • 1 696

Кабінет міністрів затвердив законопроєкт, що передасть можливість встановлювати комунальні тарифи місцевій владі

Про це заявив на засіданні уряду в п'ятницю, 9 жовтня, прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, раніше встановлення тарифів було в межах обов'язків Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

«Також пропонуємо затвердити законопроєкт, який передбачає, що встановлення тарифів на теплову енергію, гарячу воду, водопостачання та водовідведення повністю передається від НКРЕКП місцевій владі», — сказав Шмигаль.

Глава Уряду зазначив, що цей законопроєкт ухвалюється на виконання чергового структурного маяка, затвердженого Міжнародним валютним фондом.

«Тобто уряд виконав всі свої зобов'язання за програмою співпраці з Фондом, які мали дедлайни у цьому році на цей термін. Тепер очікуємо на підтримку законопроєкту Верховною Радою», — додав Шмигаль.

Згідно з проєктом, НКРЕКП протягом двох місяців після набуття чинності цього закону повинна передати ліцензійні справи суб'єктів господарювання у сферах тепло-, водопостачання і водовідведення обласним державним адміністраціям та КМДА.

Читайте також: Ціни на опалення незабаром підскочать: що робити, аби платити менше

Нагадаємо, в Україні з 1 січня 2021 року можуть почати вимикати газ усім споживачам без лічильників. Це передбачено в чинному Законі «Про комерційний облік газу».

Нововведення, згідно з яким тариф на тепло можна переглядати кілька разів за опалювальний сезон, прописано і в останньому меморандумі з МВФ. Там практично дослівно йдеться, що в Україні вводиться законодавча вимога, згідно з якою з 1 жовтня 2020 року компанії-постачальники тепла зможуть кілька разів за рік переглядати тарифи з урахуванням ринкових цін на газ.

Схожі новини