Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Подвійний захист: китайські вчені створили унікальну вакцину

  • 09.10.2020, 16:35
  • 1 120

Гонконг у листопаді почне тестування експериментальної вакцини подвійної дії – одночасно і від коронавірусу, і від грипу

У випробуваннях візьмуть участь близько 100 добровольців, пише Bloomberg з посиланням на завідувача кафедри інфекційних захворювань в університеті Гонконгу Юена Квок-юнга.

Нова вакцина являє собою спрей для носа, так само як й інша китайська вакцина від COVID-19, що перейшла у вересні в стадію клінічних випробувань на людях. Таким самим способом працює назальна вакцина від грипу, яку вже використовують в країні.

В основі експериментального препарату лежить ослаблений вірус грипу, який розмножується тільки у верхніх дихальних шляхах. Його розробники використали генну інженерію, щоб видалити вірусний білок NS1 і вставити рецептор-зв'язуючий домен білка вірусу SARS-CoV-2 — того, що викликає коронавірусну хворобу.

Читайте також: Вакцина від грипу: де і за скільки можна зробити щеплення у Львові

За словами Юена, крім захисту від грипу та коронавірусу, спрей повинен стимулювати імунні клітини на слизовій оболонці носа — в області, через яку респіраторні віруси зазвичай потрапляють в організм.

Випробування нової вакцини вже провели на тваринах. Тести на людях розраховані на кілька місяців. Вони покликані продемонструвати безпеку препарату та допомогти визначити оптимальну дозу.

Схожі новини