Передплата 2024 ВЗ

Назвали лауреата цьогорічної Нобелівської премії миру

  • 09.10.2020, 15:35
  • 890

Лауреатом Нобелівської премії миру 2020 року стала Всесвітня продовольча програма ООН

У повідомленні нобелівського комітету йдеться, що її нагородили за боротьбу з голодом і покращення продовольчих умов в зонах конфліктів, передає BBC.

«Премія присуджується за боротьбу з голодом, за покращення умов у постраждалих від конфліктів зонах, а також за перешкоджання іншим використовувати голод як зброю під час воєн і конфліктів», — йдеться у рішенні.

Всесвітня продовольча програма — це найбільша у світі гуманітарна організація, яка займається боротьбою з голодом та сприянням продовольчій безпеці. У 2019 році вона надала допомогу близько 100 мільйонам людей у 88 країнах, які стали жертвами гострої продовольчої кризи та голоду.

Цікаво, що на цьогорічну премію номінували кількох відомих політиків, а серед реальних претендентів називали російського опозиціонера Олексія Навального, якого отруїли бойовою отрутою класу «Новачок».

Читайте також: Хімічного «Нобеля» дали двом жінкам

Нагадаємо, Нобелівська премія миру вручається з 1901 року, відтоді нею нагородили 99 людей. 19 разів комітет не знаходив діячів, гідних цієї нагороди.

За заповітом Альфреда Нобеля, премію миру отримує людина «яка зробила більше за інших для братства між народами, для скорочення армій і для підтримки мирних форумів».

На відміну від усіх інших Нобелівських премій, премія миру вручається не у шведському Стокгольмі, а в норвезькому Осло — так розпорядився сам Нобель. Чому — достеменно невідомо. За однією з версій, причиною є те, що Норвегія не має таких військових традицій, як Швеція. За іншою — бо норвезький парламент свого часу став першим у світі, який підтримав рух за мир.

Премія миру — одна з найскандальніших нобелівських нагород. Вибір норвезького комітету критикують мало не щороку: особливо, коли лауреатами обирають політиків, які колись були залучені до військових конфліктів. Навіть після мирного врегулювання за ними тягнеться шлейф минулого, який їм багато хто так і не пробачив.

Схожі новини