Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Археологи знайшли кухню та жіночу кімнату часів Александра Македонського

  • 07.10.2020, 20:10
  • 3 266

На півдні Туреччини в регіоні Анталія на розкопках Патари - міста, що було столицею Лікійського союзу археологи знайшли речі побуту, що допоможуть скласти уяву, як жили древні лікійці, нащадки хетів

Артефакти, виявлені під час археологічних розкопок у стародавньому місті Патара, розташованому в районі Каш на півдні Туреччини в провінції Анталія, дають змогу поглянути на повсякденне життя його колишніх мешканців і продовжують хвилювати вчених. У районі поселення Тепечик, де були зосереджені поселення стародавньої Патари — столиці Лікійського союзу — знайдено кухню, вік якої становить 2400 років, а також кімнату жінки, що містить дзеркала, прикраси та пляшки з ароматизаторами. Про це повідомляє Daily Sabah.

Розмовляючи з Агентством Анадолу, доцент Еркан Дундар, заступник голови бригади розкопок, заявив, що в районі поселення Тепечик вони виявили найдавніші знахідки та архітектурні споруди.

Дундар підкреслив, що розкопки допомогли пролити світло на повсякденне побутове життя людей в часи Лікійського союзу понад 2400 років тому, і додав, що поряд з житловими спорудами також був відкритий військовий гарнізон для захисту регіону. Пояснюючи, що, як відомо, цар-воїн Александр Великий проводив час у цьому регіоні, Дундар сказав:

«Після того, як він (Александр Македонський, — Ред.) захопив регіон, він створив тут гарнізон, як це робилося в багатьох місцях. Солдати, які перебували в гарнізоні, також привезли сюди свої сім’ї. Під час розкопок ми також виявили знахідки, пов’язані з побутовим життям, а не лише військові знаряддя, такі як наконечники стріл, кинджали, списи та камінці для строп».

«Найбільш переконливою знахідкою для вчених є кухня, знайдена в будинку», — відзначив Дундар.

За його словами, вчені знайшли багато кухонні предмети скопом.

«Ми знайшли товкачі та ступи, горщики для зберігання, горщики для олії, тощо. Кухня надала нам важливу інформацію про життя в той період. Ми також знайшли жіночу кімнату під час розкопок. У цій кімнаті ми виявили залишки ткацьких верстатів, дрібні предмети, що належать жінкам, дзеркала, прикраси та ароматичні горщики. Ми бачимо, що жінки звертали увагу на свою красу в кожен період історії «.

Схожі новини