Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Два роки по 2 млрд грн збитків щомісяця: СБУ викрила масштабний конвертцентр

  • 07.10.2020, 13:50
  • 686

З його допомогою тисячі підприємств, зокрема державних та комунальних, ухилялися від сплати податків в особливо великих розмірах

Служба безпеки України викрила конвертаційний центр з обігом у понад 15 млрд грн, до організації якого причетні посадовці комерційних банків і колишнє керівництво Державної податкової служби. Про це повідомила пресслужба СБУ.

«Центр функціонував протягом 2019−2020 років, організатори зареєстрували понад 400 фіктивних фірм. З його допомогою тисячі підприємств, зокрема державних та комунальних, ухилялися від сплати податків в особливо великих розмірах», — йдеться у повідомленні.

За інформацією відомства, до організації схеми причетні посадовці комерційних банків і колишнє керівництво Державної податкової служби (ДПС). Останні, зокрема, давали можливість замовникам оминати систему автоматизованого моніторингу оцінки ступенів ризику.

Таким чином, пояснили у пресслужбі, зловмисники отримали можливість використовувати вразливості інформаційних систем ДПС і, як наслідок, — ухилятися від сплати податків.

Зазначається, що під час обшуків в офісах і помешканнях фігурантів справи правоохоронці виявили понад 600 печаток фіктивних підприємств, офшорних компаній, нотаріусів, податкових органів, судів та органів місцевого самоврядування. Також було виявлено установчі документи фіктивних підприємств, документацію щодо їх фінансово-господарської діяльності, довіреності, копії паспортів, на яких здійснювалася реєстрація фіктивних компаній.

У пресслужбі додали, що цей конвертцентр був частиною більш глобальної схеми формування податкового кредиту з ПДВ, який раніше блокувала Служба у ДПС.

Схожі новини