Десерт, який нікого не залишить байдужим: повітряний пиріг з гарбузом
Серед розмаїття сезонних страв з гарбузом цей пиріг виділяється характерною повітряною структурою з вкрапленнями яскравих шматочків гарбуза і хрусткого арахісу
У тісто можна додати будь-які прянощі (корицю, імбир, кардамон), а також цедру цитрусових, адже ці компоненти чудово гармоніюють зі смаком і ароматом солодкого гарбуза.
- 350 г м"якоті гарбуза
- 3 яйця
- 150 г арахісу
- 100 г цукру
- 150 г борошна
- 10 г розпушувача
- 0,5 ч. ложки лимонної кислоти
- 0,5 ч. ложки меленого мускатного горіха
- дрібка солі
Горіхи можна використовувати будь-які (волоські, мигдаль, кеш'ю…), необхідно лише завчасно підсмажити їх на пательні або в духовці.
М'якоть гарбуза наріжте маленькими кубиками, додайте цукор і лимонну кислоту. Перемішайте і залиште на 20−30 хв, щоб гарбуз виділив сік, а цукор розчинився. Шматочки гарбуза зм"якнуть і будуть у солодкому сиропі.
В окремій мисці підготуйте суху суміш з борошна, мускатного горіха і розпушувача.
Розділіть яйця на білки і жовтки. Жовтки додайте до м"яких шматочків гарбуза, перемішайте.
За допомогою сита просійте в гарбузово-жовткову масу підготовлену борошняну суміш, з'єднайте компоненти тіста.
Горіхи подрібніть на крихту і додайте в тісто, добре перемішайте.
Охолоджені білки збийте на стійку піну з дрібкою солі.
У 2−3 прийоми додайте у тісто збиті білки, акуратно перемішуючи масу знизу догори.
Тісто для пирога має бути консистенції сметани. Вилийте його у підготовлену форму і випікайте у розігрітій до 180 °C духовці.40−50 хв, до появи на поверхні золотистої скоринки.
Вийміть готовий пиріг з духовки, дайте охолонути і подавайте. Як доповнення до такої випічки подайте ягідне варення або джем.