Передплата 2024 «Добра кухня»

Українка з Донецька відкрила у Техасі крамницю української вишиванки

  • 06.10.2020, 20:10
  • 1 649

У техаському Далласі українка Олена Джейкобс відкрила крамницю українського одягу та прикрас, а також майстерню вишиванки

Пристрасть до вишивки в Олени Джейкобс почала з'являтись поступово. Все почалось, коли донеччанка, яка іммігрувала до США, захотіла замовити вишивані сорочки, передає Голос Америки.

«Коли я для дітей, для себе хотіла замовити одяг, вишиванки, то виявилось, що це досить непросто, дуже дорого коштує, займає довгий час, доставка ненадійна і речі можуть загубитись», — згадує Олена.

Наступним кроком стало створення вебсайту українського одягу. Олена знайшла близько 20 підприємств із різних регіонів України й запропонувала співпрацю. За п'ять років роботи сайту український одяг купували українські діаспори США, Канади, Японії, Мексики. Гроші часто Олена віддавала на допомогу волонтерам. Також корінна донеччанка повністю відмовилась від російської мови й почала підтримувати українські традиції у власній сім'ї.

Згодом Олена вирішила, що треба популяризувати українську культуру й серед американців. Тому за зароблені гроші з Інтернет продажів, відкрила традиційний магазин і майстерню вишивки.

І хоч сюди навідуються українці, головними клієнтами крамниці є американці. Олена стверджує, найбільш популярною є українська вишивка серед вихідців із Мексики. Адже вони бачать схожість культур.

«Індійці майя — територія Мексики, їх малюнки, їх одяг і вишиванки дуже схожі на наші гуцульські мотиви. Приємно, що інші національності цікавляться. Часто виникають дискусії, адже люди ніколи такого не бачили», — зазначила Олена Джейкобс

Тут окрім одягу є кераміка, прикраси, рушники й вишивальна машинка. Зараз Олена окрім продажу речей українського виробництва й сама вишиває на замовлення. Жінка вважає, що це її місія — просувати українську культуру.

Схожі новини