Передплата 2024 «Добра кухня»

СНБО братиме на облік користувачів "Вконтакте"

  • 03.10.2020, 11:15
  • 739

Рада нацбезпеки і оборони України заявила, що може поставити на облік користувачів російської соцмережі "ВКонтакте" через пів року. Такий захід планують реалізувати в межах стратегії кібербезпеки та інформаційної безпеки країни

Про це в апараті РНБО повідомили «Суспільному».

«Відповідно до затвердженої Стратегії національної безпеки України, протягом пів року буде розроблено нову Стратегію кібербезпеки України, а також стратегію інформаційної безпеки. Питання створення «системи обліку українських користувачів російської соціальної мережі «ВКонтакте» та, за необхідності, інших соцмереж, що перебувають під контролем держави-агресора, обговорюватиметься в рамках реалізації згаданих стратегій», — стверджують в РНБО.

У відомстві наголосили, що доступ до російських соцмереж з території України є реальною загрозою національній безпеці, тому «потребує зусиль щодо нейтралізації».

«Російська соцмережа „ВКонтакте“, яка перебуває під санкціями з 2017 року, є одним з інформаційно-психологічних засобів цієї гібридної війни, тому користування її ресурсами та розповсюдження відповідного російського контенту в інформаційному просторі України розцінюється як загроза національній безпеці України, що потребує нейтралізації», — ідеться в повідомленні РНБО.

Читайте також: Заборонений в Україні «ВКонтакте» запрацював без VPN

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що українських користувачів забороненої російської соцмережі ВКонтакте візьмуть на облік та перевірятимуть на предмет поширення російського контенту.

3 вересня стало відомо, що забороненій в Україні соцмережі «ВКонтакте» вдалося частково обійти блокування. Російська соцмережа доступна в мобільному додатку.

Російські інтернет-сервіси Яндекс, Mail.ru Group, ВКонтакте і Однокласники заборонені в Україні з 2017 року. Приводом для цього стало використання цих компаній і соцмереж спецслужбами РФ для інформаційної війни.