Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні вироблятимуть електронний антисептик: скільки коштуватиме

  • 03.10.2020, 10:55
  • 752

В Україні готуються запустити серійне виробництво так званого електронного антисептика – санітайзера IOON, який вбиватиме 99% усіх бактерій і вірусів

Пристрій розробили харківські вчені з Інституту мікробіології й імунології імені Мечникова. Перші партії таких пристроїв почнуть випускати вже в листопаді 2020 року, повідомляє Zaxid.net.

«Вдалося домовитися з вітчизняними виробниками, і проєкт буде суто українським. Пластикову частину робитиме одеський завод, а електроніка та кінцеве складання — за Черніговом. Виробництво невеликими партіями почнеться у листопаді. Перша партія буде від 100 до 500 штук — у залежності від того, скільки отримаємо попередніх замовлень, які вже можна робити», — розповів один з розробників і керівник проєкту IOON Андрій Мануйлов у коментарі «Укрінформу».

Вперше про портативний пристрій, який згодом назвали IOON, стало відомо в грудні 2019 року. Його технологія заснована на цільовому синтезі тривалентного срібла AgO+, воно легко реагує з іншими зарядженими частинками. Тривалентний оксид срібла руйнує бактеріальну або вірусну оболонку, порушує обмін речовин і процеси поділу (розмноження) мікробів, нагадує Мануйлов.

Беручись за розробку, вчені прагнули створити такий антисептик, який діяв би дуже швидко і потім просто зникав після розпилення, перетворюючись на воду, не був токсичним, убивав більшість бактерій і до якого бактерії не змогли б адаптуватися.

Запуску виробництва передувала тривала робота впродовж останнього року. Команда стартапу виграла грант у 25 000 доларів від Ukrainian Startup Found та отримала менторську підтримку від Polish-Ukrainian Startup Bridge та EO Business Incubator.

Читайте також: «Вбиває мікроби»: Кравчук показав «пристрій» для захисту від коронавірусу

«Експерти дуже високо оцінюють наш проєкт, бо потенціал саме у технології пристрою значний. Перший наш пристрій лабораторний був надрукований на 3D-принтері, і електроніку під нього ми робили самі. Тобто пристрій не мав потрібної стабільності, бо був зібраний вручну. Наприклад, після падіння міг більше не ввімкнутися. Виграний грант ми вклали в удосконалення нашого пристрою під серійне виробництво. Маємо і новий корпус, і електроніку, яку розробили інженери з українського представництва німецької компанії», — пояснив керівник проекту IOON.

На сторінці проєкту у Facebook утворилася вже своєрідна фокус-группа. Розробники цікавилися у потенційних покупців думкою і щодо зовнішнього вигляду, і щодо особливостей користування.

«Наприклад, люди цікавилися, як дізнатися, коли в картриджі закінчився ліміт і його треба замінити. Бо ж запаху в рідини ніякого немає — то це ще санітайзер чи вже просто вода? Саме тому створили мобільний додаток із прив’язкою до пристрою», — розповів Мануйлов.

На платформу Kickstarter (сайт фінансування творчих проєктів за схемою краудфандингу) розробники виходять із ціною 79 доларів за один санітайзер. Для українського покупця ціну обіцяють нижчу, але наразі вона формується.

Розробники повідомили, що на теперішній стадії пристрій тримає заряд три-чотири дні, якщо його використовувати від восьми до десяти разів на день.

Схожі новини