Передплата 2024 ВЗ

«Дівчатка були під його «опікою» не один рік»

46-річного педофіла, який зґвалтував 11 неповнолітніх, взяли під варту без права внесення застави

У Львові — чергова резонансна справа щодо педофілії. Як повідомили у Львівській обласній прокуратурі, суд задовольнив клопотання прокурорів Львівської обласної прокуратури і обрав запобіжний захід львів’янину, якого підозрюють у зґвалтуванні неповнолітніх, — тримання під вартою без права внесення застави. Крім цього, фігуранту призначено психолого-психіатричну експертизу.

Як встановили правоохорон­ці, 46-річний львів’янин причет­ний щонайменше до 11 злочинів (розбещення, зґвалтування), скоєних щодо дівчат віком від 11 до 14 років. За вчинене йому загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі. Справа усклад­нена тим, що перші злочини відбули­ся ще у 2005 році. Підозрюваний на той час керував одним із офіційно не зареє­строваних молодіжних таборів.

«Слідчі спільно зі співробітниками ін­ших підрозділів поліції Львівщини про­вели колосальну роботу, — зазначив очільник поліції Львівщини Василь Віконський. — Були встановлені жерт­ви зловмисника, на сьогодні — моло­ді жінки. На той час були дітьми, адже перші факти розбещення та зґвалту­вання датуються 2005 роком. Багато з них не хотіли згадувати ці події. Пра­воохоронці зібрали доказову базу, до­статню для того, щоб ми могли по­відомити зловмиснику про підозру у вчиненні одинадцяти злочинів».

«Керівник офіційно не зареєстро­ваного молодіжного товариства орга­нізовував оздоровчі та просвітниць­кі табори для дітей, однак не мав на це офіційного дозволу. Чоловік, пред­ставляючись вірянином християнської церкви, ходив по школах і залучав дітей до участі в очолюваній ним молодіжній організації, справляв гарне враження й на батьків дітей. Знаходив підхід до священників та меценатів, і таким чи­ном збирав одяг, іграшки, солодощі для благодійних справ, але й використову­вав ці речі для своїх майбутніх жертв», — розповіла начальниця відділу роз­слідування злочинів, скоєних про­ти життя та здоров’я особи, слідчо­го управління Нацполіції у Львівській області Мирослава Степанюк, пові­домляє сайт ratusha.lviv.ua.

«Крім літнього табору, який чоловік впродовж років організовував, були різні благодійні акції, на які „настав­ник“ брав дітей. Дівчатка, які тепер, у дорослому віці, звернулись до по­ліції, були під його „опікою“ не один рік. Спершу вибудовував довірли­ві стосунки з ними. Все починалось із більш-менш безневинних ігор, далі були доторки до певних частин тіла дівчат, погладжування, згодом, коли психологічні тенета його впливу зміц­нились, а дівчатка трохи підросли, він став вчиняти щодо них дії сексуаль­ного характеру», — каже Мирослава Степанюк.

Схожі новини