Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Азербайджан назвав свою умову припинення вогню у Карабасі

  • 30.09.2020, 19:35
  • 975

Президент Азербайджану Ільхам Алієв озвучив ключову умову припинення бойових дій в Нагірному Карабасі

Як передає «Інтерфакс-Азербайджан», на зустрічі з пораненими в бойових діях Алієв заявив про необхідність відновлення територіальної цілісності країни, що є «єдиною умовою» повернення миру до регіону.

«Вірменія повинна відмовитися від окупаційної політики. Замість цього прем'єр-міністр Вірменії висуває свої умови, сім умов! Я нещодавно заявив, що ми відкидаємо їх. У нас тільки одна умова — В С Вірменії в повному складі і негайно повинні покинути наші землі. Ця умова в силі і якщо уряд Вірменії її виконає, бої припиняться, кров перестане проливатися і встановиться мир в регіоні. Ми хочемо миру і вирішення конфлікту», — сказав Алієв.

За його словами, єдиною причиною, через яку Азербайджан «був вірний переговорам» — це надія.

«Нам давали надію і певні сигнали: потерпіть і питання вирішиться. Однак, я попереджав: якщо переговори не дадуть результату, Азербайджан вирішить питання військовим шляхом. Наше діло праве — ми хочемо відновити нашу територіальну цілісність, і ми це зробимо. Бойові дії, що тривають четвертий день, спрямовані на відновлення історичної справедливості. Нагірний Карабах — історична територія Азербайджану «, — заявив Алієв.

Лідер Азербайджану також повідомив, що в ході чотириденних боїв збройним силам країни нібито вдалося зайняти стратегічні висоти, звільнити низку територій, які довгий час перебували під окупацією.

Читайте також: Військовий експерт розкрив деталі конфлікту у Нагірному Карабасі

У чому суть конфлікту в Нагірному Карабасі

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією почався через Нагірний Карабах в 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР. Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів — 20% території Азербайджану — перебувають під окупацією збройних сил Вірменії. У травні 1994 року сторони досягли режиму припинення вогню. Територіальний конфлікт не врегульовано досі

Нагадаємо, раніше Пашинян заявив про можливе визнання незалежності «республіки Нагірний Карабах». Також він допустив використання військової бази РФ у конфлікті з Азербайджаном.

Влада Туреччини заявила, що розглядає дії «республіки Нагірний Карабах» щодо Азербайджану як напад на власну територію. Там висловили готовність підтримати країну у війні проти Вірменії.

Близько 09:30 в середу ЗМІ з посиланням на Міноборони Вірменії заявили, що ВПС Азербайджану завдали ударів по північній частині Карабаху, в повітря піднялися турецькі F-16.

У столиці Азербайджану Баку люди масово заспівали національний гімн, висловивши таким чином підтримку армії країни.

Бої в ніч з 29 на 30 вересня між Вірменією і Азербайджаном через Нагірний Карабах були розширені. Зокрема, азербайджанська сторона заявила про загибель і поранення 2300 військових Вірменії. Міністерство оборони Азербайджану звинуватило вірменські сили в обстрілі міста Тертер в Карабасі вранці 30 вересня, в результаті чого, за даними відомства, було завдано збитків цивільній інфраструктурі, є поранені.

Схожі новини