Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Собаки можуть знайти навіть... коронавірус

Якщо медичний тест виявить коронавірус найшвидше за кілька годин, то спеціально натренований собака може вказати на цю проблему за лічені секунди

Авіапасажирів, які прилітають до фінського Гельсінкі, крім традиційного сканера прикордонників, обстежує спеціально натренований собака. Він шукає не зброю, вибухівку чи наркотики, а коронавірус. Раніше цих чотирилапих вчили виявляти у людей діабет, рак, туберкульоз, інші важкі хвороби. Новину повідомила агенція Асошіейтед пресс.

Процедура максимально швидка, коректна. І безплатна. Людей, які зби­раються сісти в літак (або уже приле­тіли звідкись), просять вологою сер­веткою протерти шкіру — потім цю серветку поміщають у банку і дають її понюхати незвичному діагностику. Якщо ж пес збуджено реагує, засвід­чуючи, що для тривоги є підстави, па­сажиру пропонують зробити тест на Covid-19.

Залучення собак до роботи проти­епідемічних служб Фінляндії суттєво підвищило її ефективність. Ця країна першою в Європі для протидії коро­навірусу вдалася до послуг тварин. А у світі першими залучили виявляти цю хворобу епідеміологи Об’єднаних Арабських Еміратів.

Якщо чотиримісячний експери­мент фінських медиків (його фінан­сують із державного бюджету) ви­явиться вдалим, собак покличуть виявляти коронавірус на стадіонах, у морських портах, на концертах, де збирається велика кількість людей.

Раніше, як відомо, для лікування різних хвороб, насамперед пов’язаних із нервово-психічними патологіями, медики брали у поміч інших представ­ників дикого світу — котів, дельфінів, коней, бджіл.

Схожі новини