Передплата 2024 ВЗ

Українцям повернули "пакунок малюка"

  • 30.09.2020, 12:15
  • 1 037

Верховна Рада ухвалила закон про надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка»

Як передає кореспондент УНІАН, за закон «Про внесення змін до закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка» (№ 3006а) проголосували 264 народних депутати.

Законом визначено, що «пакунок малюка» — державна одноразова натуральна допомога, що надається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах проживають на території України і народили живонароджену дитину, за рахунок коштів державного бюджету.

Законом передбачено, що вартість одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» становить не менш як 3 розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, встановленого законом на дату її видачі, та не зараховується до розміру допомоги при народженні дитини.

Також до переліку отримувачів допомоги «пакунок малюка» (в разі відсутності батьків) внесено усиновлювачів, патронатних вихователів, прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів новонародженої дитини.

Читайте також: У Мінсоцполітики розповіли, які породіллі не зможуть отримати «пакунок малюка»

Також надано можливість отримувачам допомоги за їх бажанням з 1 липня 2021 року отримувати виплату грошової компенсації замість натуральної форми такої допомоги. Опрацювати відповідний порядок доручено Кабінету міністрів.

Законом передбачено, що тимчасово до 31 грудня 2020 року закупівля «пакунків малюка» організовується та здійснюється через Управління Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проєктів.

«Пакунок» можуть отримувати породіллі, які народили дитину і поза межами медичного закладу.

Зауважимо, що текст законопроєкту на момент голосування не оприлюднили на сайті парламенту. Була тільки порівняльна таблиця до другого читання.

Схожі новини