Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українська делегація в ТКГ прокоментувала заяви Фокіна

  • 30.09.2020, 08:35
  • 826

Українська делегація у Тристоронній контактній групі з неприємним здивуванням сприймає повідомлення про резонансні заяви першого заступника голови української делегації в ТКГ Вітольда Фокіна щодо війни на Донбасі та щодо Криму, зроблені у Верховній Раді

«Пан Фокін як і будь-яка людина має право на власну позицію, якою б дивною вона не здавалась. Але ми разом як делегація України у переговорах у ТКГ повинні дотримуватись виключно офіційної позиції нашої держави навіть тоді, коли не беремо участь у переговорах. Тим більше, що у питаннях про тимчасову окупацію Криму та війну на Донбасі дотримуватись офіційної позиції дуже легко, оскільки офіційна позиція України повністю співпадає з правдою про війну», — йдеться в офіційній позиції української делегації в Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Керівники української делегації в ТКГ зауважили, що «ми повністю свідомі того, що війну на територію України принесла Росія та її громадяни. Саме тому, наприклад, переговори за нашою участю відбуваються у тристоронньому форматі — Україна, ОБСЄ як посередник та Росія як держава, яка тимчасово окупувала частину нашої території».

Читайте також: Фокін образився і звинуватив українців в ейджизмі

Також українські перемовники відзначили, що завдання, які вони мають на переговорах від президента України Володимира Зеленського, побудовані на розумінні того, що Росія повністю контролює тимчасово окуповані території України, а отже має вирішальний вплив на все, що там відбувається.

«Ми прагнемо знайти такі рішення, які дозволять прийти до сталого миру через абсолютне і довготривале припинення вогню, звільнення всіх осіб, які утримуються, проведення повної деокупації, виведення усіх незаконних збройних формувань та повернення Україні контролю над кордоном із Росією в Донецькій та Луганській областях. Жодного разу у нашій роботі як української делегації у Тристоронній контактній групі ми не чули сумнівних заяв від пана Фокіна й не бачили жодних неприємних дипломатичних несподіванок», — наголосили у ТКГ.

Керівники української делегації в ТКГ вважають дивним, що пан Фокін, роблячи такі заяви, не врахував, що його сприйматимуть не просто як громадянина, який висловлює свою точку зору, а як члена української делегації, який представляє державу. Тим більше, розмова відбувалась у Верховній Раді України. «Очікуємо, що заяви пана Фокіна отримають належну оцінку», — йдеться в заяві.