Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

З вогню та в полум'я: у чоловіка, який подолав ВІЛ, виявили останню стадію раку

  • 27.09.2020, 18:55
  • 883

Американець Тімоті Рей Браун, який вважається першою людиною, що вилікувалася від ВІЛ, невиліковно хворий через рецидив раку

Як пише Independent. ie, Брауну, прозваному «берлінським пацієнтом» (він заразився ВІЛ у 1995 році під час навчання в Берліні), зробили трансплантацію від донора з рідкісною природною стійкістю до вірусу СНІДу в 2007-му.

Протягом багатьох років вважалося, що ця процедура вилікувала його лейкемію і ВІЛ-інфекцію.

У чоловіка як і раніше немає ознак вірусу імунодефіциту людини, проте, як розповів сам пацієнт, у 2019 році його онкологічне захворювання повернулося.

54-річний Браун отримує допомогу в хоспісі в Палм-Спрінгс (Каліфорнія, США), де він проживає.

Чоловік заявив, що досі радий тому, що пройшов через трансплантацію. За його словами, «це відкрило двері, яких раніше не було», і спонукало вчених старанніше працювати над пошуками необхідних людству ліків.

«Він був як посол надії», — сказав партнер Брауна Тім Хеффген.

Читайте також: ВІЛ-інфікований протягом року заражає у середньому… двох осіб!

Доктор Геро Хюттер, експерт із раку крові з Берлінського університету, вважає, що пересадка кісткового мозку була кращим шансом Брауна в боротьбі з лейкемією.

Він також задавався питанням, чи зможе він вилікувати інше небезпечне для життя захворювання Брауна, використовуючи донора з генною мутацією, що забезпечує природну стійкість до вірусу СНІДу.

Перша пересадка «берлінського пацієнта» в 2007 році була успішною лише частково: виявилося, що його ВІЛ зник, а лейкемія — ні.

У березні 2008 року чоловікові зробили другу трансплантацію від того ж донора, яку вважали більш успішною.

Відтоді Браун неодноразово здавав негативні результати на ВІЛ і часто з'являвся на конференціях зі СНІДу, де обговорювалися дослідження у сфері лікування цієї хвороби.

Як відомо, вірус імунодефіциту людини — це небезпечне вірусне захворювання, що вражає імунну систему.

Нагадаємо, раніше стало відомо про успішну терапію ВІЛ-інфікованого 36-річного чоловіка з Сан-Паулу в Бразилії. Він може стати третьою людиною в світі, що вилікувалася від захворювання.

Схожі новини