Передплата 2024 «Добра кухня»

Не проґав здоров'я: сім ознак ослабленого імунітету

  • 26.09.2020, 20:35
  • 18.8K

Наш основний захисник і охоронець гарного самопочуття - імунітет. Саме ця оборонна система ніколи не "дрімає", цілодобово відбиваючи атаки вірусів і бактерій і підтримуючи постійність внутрішнього середовища організму. І від її сили і стійкості залежить те, наскільки ми схильні до захворювань і як швидко можемо відновлюватися

Але і цей «щит» може дати слабинку. Причин тому є безліч (стреси, неправильне харчування, шкідливі звички та інше), але мова зараз не про це. Терапевтиня Наталія Деменко розповіла MedOboz про головні ознаки збою в роботі імунітету, які є вагомим приводом звернутися до лікаря і звернути більше уваги на свій спосіб життя.

Ви часто застуджуєтеся і довго хворієте

У нормі кожен з нас хворіє ГРВІ (в народі — застудою) близько одного-трьох разів на рік (діти — близько 4−5 разів). Водночас одужання настає вже через 3−7 днів — все залежить від важкості стану. Однак якщо ви хворієте частіше і значно довше (симптоми слабшають не через пару днів, а лише через тиждень мінімум, а одужання настає тільки через півтора-два тижні), при цьому крім стандартних болю в горлі, нежиті і покашлювань у вас розвиваються ускладнення у вигляді бронхіту, гаймориту і т.д., це вже може бути симптомом імунодефіцитних станів. Тому не баріться зі зверненням до терапевта або сімейного лікаря і, можливо, до імунолога.

Довго загоюються ранки

Крім тривалого відновлення після застудних захворювань, у людини з ослабленим імунітетом також довго загоюються різні садна, порізи та інші травми. Водночас уражені ділянки можуть довго залишатися запаленими і викликати істотний дискомфорт. Так відбувається, коли до травмованої ділянки повільно або в недостатніх кількостях прибуває багата поживними речовинами кров, необхідна для відновлення уражених клітин.

З'явилися труднощі з травленням

Часті діареї, здуття живота, запори, нудота й інші неприємні симптоми з боку органів травлення також можуть стати приводом замислитися про стан імунітету. Множинні дослідження підтвердили зв'язок між імунними порушеннями і проблемами із шлунково-кишковим трактом. Так, експерти вважають, що це пов'язано зі зміною кількості Т-клітин, які є частиною лімфатичної системи і відіграють важливу роль у функціонуванні імунної системи.

Зайва дратівливість

Всім відомий факт, що стрес негативно впливає на стан імунітету. Однак є і зворотний зв'язок, тому пацієнт з ослабленим імунітетом стає більш дратівливим, емоційним і вразливим.

Постійна слабкість і сонливість

Відчувати себе «розбитим» цілком природно, якщо ви не виспалися. Однак такий стан після повноцінного відпочинку також має насторожити. Це може свідчити про те, що імунна система працює занадто інтенсивно, є перевантаженою.

Нестримний потяг до солодкого

Невгамовне бажання поїсти або попити солодкого також попереджає, що з імунітетом не все гаразд. Так, це може означати гостру нестачу деяких життєво важливих речовин, зокрема магнію, хрому, фосфору і деяких вітамінів, що і призводить до виникнення незвичайних гастрономічних бажань.

З'явилися зморшки або висип

Як відомо, шкіра — наймасштабніший наш орган, і саме на ній передусім відображаються негативні процеси в організмі. Так, на збої в імунній системі вона часто реагує висипаннями, лущеннями, потьмянінням і дрібними зморшками, особливо в області активної міміки.

Читайте також: Справжні рятівники: 9 продуктів, які зміцнять ваш імунітет

Схожі новини