Передплата 2024 ВЗ

Як очистити повітря у приміщенні: п'ять ефективних порад

  • 26.09.2020, 16:35
  • 5 578

Більшу частину забрудненого повітря ми вдихаємо не на вулиці, а вдома, кажуть експерти. Як зробити повітря у приміщенні свіжішим і безпечнішим?

Ми, однак, звикли турбуватися про якість атмосферного повітря і мало коли замислюємось над тим, чим ми дихаємо у приміщеннях.

Утім, за даними Агентства з охорони навколишнього середовища (EPA), рівень забруднення повітря у приміщеннях може бути у два-п'ять разів вищий, ніж просто неба. І карантин цю ситуацію погіршив ще більше.

Норвезька компанія Airthings, яка виробляє розумні монітори якості повітря в приміщеннях, проаналізувала дані своїх користувачів в Європі і США.

Вони показали, що рівень вуглекислого газу та повітряних частинок (летючих органічних сполук) у помешканнях людей виріс на 15−30% з березня по травень 2020 року.

Втім, рівень забруднення повітря в приміщенні може помітно відрізнятися в різних будинках. І це залежить від діяльності та звичок їхніх мешканців.

Але як покращити якість повітря в приміщенні?

Щоб очистити його, можна скористатися кількома простими методами.

Провітрювання. Якщо немає диму або смогу, то найпростіший спосіб очищення повітря — відкрити на 10−15 хвилин усі вікна, щоб був невеликий протяг.

Зволоження. Підійде будь-який метод. Поставте посудини з чистою водою на підвіконня. Намочіть рушник або будь-який інший шматок тканини і повісьте на міжкімнатні двері. Доктор Комаровський радить пройтися по квартирі із пульверизатором, оббризкуючи все навколо. До речі, можна довірити цю справу дітям, вони із задоволенням допоможуть.

Вологе прибирання. Найголовніше — вимити підлогу! Причому без використання хімічних засобів. Підійде звичайна вода. Обов'язково варто протерти карнизи, підвіконня і верх міжкімнатних дверей. Саме на цих поверхнях збирається найбільше пилу.

Зволожувачі, очищувачі повітря. Є ще іонізатори та мийки повітря. Принцип їхньої роботи схожий: вони захоплюють повітря, очищають його від частинок пилу, зволожують і випускають назад у приміщення. Повітря дійсно поліпшиться і помітно зволожиться. Але знову-таки ці пристрої не сильно допоможуть, якщо у квартирі не було ніякого руху повітря протягом тривалого часу, тому спочатку причиніть вікно.

Провітрювачі, бризери. Такі прилади можуть очищувати повітря навіть у щільно закритому приміщенні. Принцип їхньої дії — всмоктування повітря з вулиці і його ретельна фільтрація.

А ось кондиціонер краще не вмикати, якщо приміщення не було провітрене. Він тільки охолодить або нагріє забруднене повітря, яке є у квартирі.

Схожі новини