Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«ЄС не благодійна організація і не банкомат», - Боррель про реформи в Україні

  • 25.09.2020, 18:52
  • 944

В разі буксування реформ фінансова допомога ЄС буде скорочена

Верховний представник Євросоюзу Жозеп Боррель розкритикував уповільнення реформ в Україні та водночас позитивно оцінив правління президента Володимира Зеленського, якого назвав «джерелом надії» в боротьбі з корупцією та олігархією. При цьому він дав зрозуміти, що в разі буксування реформ фінансова допомога ЄС буде скорочена.

Про це йдеться у звіті Борреля після візиту до України та зустрічі із Зеленським.

За словами верховного представника блоку, в Україні сповільнилися реформи в рамках Угоди про асоціацію, а зміна уряду в березні та звільнення реформаторів стали «тривожними сигналами щодо готовності протистояти корупційним інтересам».

«Попри це, президент Зеленський залишається джерелом надії: громадяни все ще очікують, що він втілить свої обіцянки щодо реформ і змін, з огляду на які його обрали», — зазначив Боррель, підкреслюючи лідерство президента у просуванні земельної реформи та банківського закону.

Боррель також нагадав про обсяги фінансової допомоги Україні — це € 14 млрд після угоди про асоціацію у 2014 році та € 190 млн допомоги для боротьби з коронавірусом цього року. Він зазначив, що «ЄС не є благодійною організацією чи банкоматом», тож українці мусять завершити реформи для розвитку відносин з блоком.

Представник ЄС нагадав про умови Меморандуму про взаєморозуміння щодо нової програми макрофінансової допомоги в € 1,2 млрд, які стосуються зміцнення верховенства права та антикорупційних реформ, зокрема підкреслив необхідність «прозорого та деполітизованого процесу відбору до антикорупційних інституцій, що ґрунтується на заслугах».

При цьому представник ЄС вважає, що олігархи в Україні досі зберігають значний вплив, зокрема володіють більшістю національних телеканалів при тому, що незалежні медіа мають вирішальне значення для громадянського суспільства України.

Схожі новини