Передплата 2024 «Добрий господар»

На «Оскар-2021» від України висунули фільм «Атлантида»

Але спочатку картина боротиметься за перемогу у Міжнародному кінофестивалі «Корона Карпат»

Фільм «Атлантида» режисера Валентина Васяновича (на фото кадр з фільму) був обраний Українським оскарівським комітетом як національний претендент на премію Американської кіноакадемії «Оскар». Церемонія нагородження відбудеться 25 квітня 2021 року в Лос-Анджелесі.

Тепер кінострічку «Атлантида» розгля­датимуть експерти «Оскара», після чого буде вирішено — чи побореться вона за перемогу в категорії «Найкращий іно­земний фільм».

Події фільму розгортаються у 2025 році, після майбутньої перемоги Украї­ни у війні з Росією. Окупований Донбас повернутий до складу країни, але його території визнані непридатними для проживання. На тлі спустошення наро­джується нове кохання й життя. Всі ролі у фільмі зіграли непрофесійні актори. Се­ред них — ексрозвідник, волонтер благо­дійного фонду «Вернись живим» Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека та доброволець Василь Антоняк. Знімали картину у Маріуполі та Києві.

Відзначимо, що прийом заявок для участі в нацвідборі на висунення фільму на премію «Оскар» проходив з 25 серп­ня по 8 вересня. Кожен вітчизняний кі­норежисер, чия кінокартина відповідала вимогам конкурсу, міг висунути її на роз­гляд Українського оскарівського коміте­ту.

Драматична картина Валентина Ва­сяновича була показана на понад 50 фестивалях. Фільм отримав престиж­ну нагороду Венеціанського кінофести­валю-2019 у секції «Горизонти», а також картину придбав HBO Eastern Europe та дистриб’ютори трьох європейських кра­їн.

Та перед тим, як відбудеться вручен­ня «Оскарів», «Атлантида» «приїде» у ку­рортну столицю Галичини — на ІХ Труска­вецький кінофестиваль «Корона Карпат», що відбудеться з 12 по 15 листопада 2020 року (постійним медіапартнером кіно­фестивалю є газета «Високий Замок»). Загалом до основної конкурсної програ­ми Трускавецького кінофестивалю віді­брано 14 фільмів, серед яких «Номери», «Черкаси», «Толока» та багато інших зна­кових українських стрічок. Про це журна­лістові «ВЗ» розповів генеральний ди­ректор кінофестивалю Олег Карпин.

Схожі новини