Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Новий реформатор президента: що відомо про скандального бізнесмена Сейсембаєва

  • 22.09.2020, 19:15
  • 1 074

Проти Маргулана Сейсембаєва вели розслідування на батьківщині і в Європі

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Маргулана Сейсембаєва, його брата і партнерів підозрювали в розкраданні і відмиванні грошових коштів АТ «Альянс Банк». Розслідування вели в Швейцарії, проте після аудиторської перевірки воно було припинено через відсутність складу злочину.

Також кримінальні справи були порушені в Казахстані. Бізнесмена звинувачували в організації і керівництві злочинною групою з метою розкрадання коштів «Альянс Банку».

Після піврічного судового розгляду в липні 2011 року Медеуський районний суд виправдав Сейсембаєва за статтею про «заподіяння майнової шкоди шляхом обману та зловживання довірою», але визнав його винним в «незаконному використанні коштів банку шляхом видачі гарантій». Бізнесмена засудили до двох років позбавлення волі умовно і заборонили займати керівні посади в банківській сфері протягом двох років. Окрім того, він був змушений виплатити на користь «Альянс Банку» 192 млрд тенге.

У лютому 2012 року Сейсембаєва звільнили від відповідальності за амністією.

Також «Альянс Банк» подав позов до Високого суду Англії, звинувачуючи Сейсембаєва, його братів і колишній топ-менеджмент банку у відмиванні грошових коштів, шахрайстві і розкраданні грошей банку на суму в 1,1 млрд доларів, проте в грудні 2012 року бізнесмен виграв у апеляційному суді Англії.

Хто такий Маргулан Сейсембаєв

Він є засновником компанії, що керує Seimar Investment Group, бере участь в структурах групи венчурних фондів Asadel Group (Сінгапур), де партнером, разом з американським і іспанським колегами, виступає його брат Ерлан Сейсембаєв.

Також він член ради піклувальників Almaty Management University, засновник благодійного фонду Seimar Social Fund, ініціатор і керівник експедиційної команди Nomad Explorer.

Читайте також: Казахський бізнесмен впроваджуватиме реформи в Україні

Станом на 2019 рік обіймав 33 сходинку в списку найвпливовіших бізнесменів Казахстану за версією журналу Forbes.

Сам Сейсембаєв в 2019 році розповідав, що за рік заробив більше мільярда доларів.

Схожі новини