Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кравчук радить Раді проголосувати за вибори ОРДЛО: Разумков категорично проти

  • 20.09.2020, 12:50
  • 907

На думку Леоніда Кравчука, в іншому випадку робота ТКГ буде заблокована

Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Верховна Рада України повинна проголосувати за зміни до закону про місцеві вибори на Донбасі. В іншому випадку робота ТКГ буде заблокована. Однак з ним не погодився спікер Верховної Ради Дмитро Разумков.

Як пояснив Кравчук у інтерв'ю «Стране», справа в тому, що закон у нинішній його редакції суперечить Мінським домовленостями. За його словами, наразі це питання обговорюється в Раді.

Воно було порушене на тлі заяви «міністра закордонних справ ДНР» Наталії Никанорової, що без скасування або внесення поправок до постанови про скасування місцевих виборів неможливий прогрес по жодному напрямку роботи відповідно до цих же мінських домовленостей.

«По тому, що вивчав особисто я, скажу що — так, у цій постанові є невідповідності. Як вчинить Верховна Рада я не знаю, але є поправка депутата від фракції „Слуга Народу“ Олександра Качури, який також побачив необхідність внести в цю постанову відповідні корективи. Зараз це питання перебуває на обговоренні і можливому вирішенні», — зазначив Кравчук.

Якщо парламент не піде на зміну постанови, подальша можливість працювати буде заблокована, сказав глава делегації.

«Сьогодні Росія й ОРДЛО відкрито про це говорять. Вони чекають, поки ми говоримо, що це питання в роботі. Але тоді вся відповідальність буде на Верховній Раді», — додав він.

Також він розповів про питання, які піднімалися на засіданні ТКГ 18 вересня, зазначивши, що головним пунктом наразі є продовження мертвої тиші. За його словами, просування є.

«Також ми обговорювали питання обміну полоненими. Українська сторона подала свій список і попросила ОРДЛО подати свій, але вони заявили, що список не подаватимуть, поки Рада не скасує або уточнить постанову про проведення місцевих виборів. Це означає, що питання обміну полоненими вже заблоковане. Якщо ми не наведемо постанову Верховної Ради про проведення виборів у відповідність до міжнародних документів, що б ми не говорили, Росія й ОРДЛО не погодяться з цим. Вони заявляють, що ми відмовляємося від мінських угод», — додав Кравчук.

Зі свого боку голова Верховної Ради Дмитро Разумков виступив проти внесення змін до постанови про місцеві вибори, які дозволили б провести вибори на території ОРДЛО.

«Її можна по-різному трактувати, але вибори, згідно з Мінським угодами, — це дев'ятий пункт. Я не впевнений, що ми сьогодні можемо говорити, що в повному обсязі виконані вісім попередніх. Тому зараз говорити, що постанова чомусь, комусь заважає, м'яко кажучи, не зовсім коректно», — сказав він.

Спікер переконаний, що вносити зараз будь-які зміни до цієї постанови — це поставити під сумнів легітимність проведення виборів на всій території України, тому що це буде суперечити чинному законодавству.

Схожі новини