Передплата 2024 «Добрий господар»

Епідеміолог розповіла, чи «заразний» безсимптомно хворий на COVID

  • 20.09.2020, 08:50
  • 893

Коли ми кашляємо, чхаємо, ми справді заражаємо активніше

Завідувачка відділу оцінки ризиків та інфекційного контролю лікарні «Охматдит» Катерина Сояк пояснила здогадки та твердження окремих інфекціоністів про те, що безсимптомна людина не заразна.

Епідеміолог зазначає, що близький контакт з носієм вірусу майже стовідсотково гарантує його передачу до оточуючих, пише Главком.

«Ми просто менше виділяємо вірусу в оточуюче середовище, коли у нас немає ніяких респіраторних симптомів. Коли ми кашляємо, чхаємо, ми справді заражаємо активніше. Відповідно, коли немає симптомів, то можна припустити, що людина майже незаразна. Водночас якщо мати близький контакт з цією людиною, цілуватися, обійматися, спати разом, як це роблять сімейні пари, тоді цілком може відбутися передача вірусу», — зазначила лікарка.

Також, Катерина Сояк розповіла, чи забезпечені лікарі засобами індивідуального захисту та чи перехворіли всі медичні працівники.

«Ні, всі не перехворіли. Захист потрібен, і у київських лікарнях він є. Засоби використовують раціонально, коли не потрібно — не одягають і економлять. Поки всього вистачає, гострої нестачі немає, принаймні, я такого не чула», — заспокоює лікарка.

Схожі новини