Передплата 2024 «Добра кухня»

Єврейський Новий рік, або Рош га-Шана: історія і традиції свята

  • 19.09.2020, 09:35
  • 1 320

Свято Рош га-Шана всі, хто сповідує іудаїзм, у 2020 році почали відзначають з вечора 18 вересня і продовжать до вечора 20 вересня. Із цього дня починається відлік днів нового єврейського року

Згідно з легендами, щорічно в цей день Всевишній визначає долю людини на наступний рік. Тому послідовники іудаїзму благословляють один одного словами «Нехай Всевишній у Книзі Життя запише вам гарний рік». OBOZREVATEL пропонує детальніше ознайомитися з історією та традиціями свята.

Історія свята

Рош га-Шана випадає на початок тішрея — сьомого місяця єврейського календаря. Вважається, що Бог створив світ саме в сьомий місяць. Тому з нього і ведеться літочислення.

Рош га-Шана святкується два дні. У цей час заборонена будь-яка робота, крім приготування їжі. Від початку Рош га-Шана до Йом-Кіпур (Судного дня) на небесах вирішують, кому жити, а кому — померти. Когось чекає багатство, хтось проведе цей час у мріях про солодке життя, інших можуть очікувати невдачі, горе, хвороби — усе залежить від того, як людина провела попередній рік. Молитовні служби в ці дні можуть вплинути на рішення Творця.

Протягом двох днів євреї ходять у синагогу, моляться і слухають стоячи священні звуки шофара — бичачого рогу. За традицією, музичний інструмент має видавати три різних звуки: довгий, що поступово знижується; короткий, жалібний; уривчастий, різкий. Звук шофара означає, що людина має подумки озирнутися на минулий рік, згадати свої помилки та проаналізувати свої вчинки.

Традиції святкування

Напередодні першого дня свята і в ніч другого дня запалюють святкові свічки. Переважно це виконує господиня будинку, яка запалює свічки за всіх членів сім'ї. Чоловік, який живе сам, також зобов'язаний запалювати свічки і робить це сам.

Щодня і щовечора влаштовується святкова трапеза, яка починається проголошенням благословення на хліб. На цих застіллях збирають усю сім'ю, а якщо є можливість, запрошують гостей. Під час святкування Рош га-Шана на традиційному єврейському столі можна побачити:

  • круглий хліб, форма якого нагадує про завершення ще одного кола і про початок нового кола життя;
  • голову риби або бика як символ першості;
  • гранат і порізану кільцями моркву, що символізує достаток і золоті монети;
  • яблука з медом, щоб рік був солодким.

За столом спершу змочують у мед хліб. Коли більшу частину хліба з'їли, беруть шматок яблука і теж умочують його в мед. Перед тим, як з'їсти його, треба сказати благословення. А після того вимовляють: «Хай буде бажанням Твоїм, Всевишній, щоб новий рік був для нас добрим і солодким».

У перший день Рош га-Шана після денної молитви, але до заходу сонця, виконують ташліх. Віряни збираються біля будь-якої водойми, в якій водиться риба, щоб символічно скинути свої гріхи у воду.

Схожі новини