Передплата 2024 «Добра кухня»

Байден публічно пригрозив прем'єр-міністру Британії

  • 18.09.2020, 12:55
  • 925

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Джо Байден звернувся до прем'єр-міністра Великої Британії Борису Джонсону та пригрозив не схвалити торговельну угоду

Байден заявив, що Конгрес не підтримає преференції для Великої Британії, якщо будуть порушені домовленості з Євросоюзом.

Байден нагадав про Белфастську угоду та застеріг британський парламент від голосування за закон, який підвищить ризики появи жорсткого кордону між Великою Британією й Північною Ірландією та Ірландією.

«Дотримання угоди й уникнення жорсткого кордону — умова для будь-яких домовленостей про торгівлю між США та Сполученим Королівством», — написав Байден у Twitter.

Белфастська угода була підписана за посередництва США в 1998 році. Також вона називається Угода Страсної п’ятниці про політичне врегулювання конфлікту в Північній Ірландії, що передбачала створення автономних органів влади.

Читайте також: Байден обіцяє повернути США до ВООЗ у перший день свого президентства

Нагадаємо, 31 січня о 23:00 за місцевим часом Велика Британія завершила своє 47-річне членство в Євросоюзі.

Країна вийшла з ЄС до затвердженої угоди між Лондоном і Брюсселем, яку Європейський парламент ратифікував 29 січня.

Відповідно до угоди, ще майже рік триватиме перехідний період: до 31 грудня 2020 року торговельні та митні угоди між ЄС і Великою Британією залишаться в дії.

Схожі новини