Передплата 2024 «Добра кухня»

«Маємо у центрі алеї і сквери, насаджені за його участі»

У Львові вшановують Арнольда Рерінґа, який особисто відповідав за створення у місті «зелених легень»

Із 17 вересня по 31 жовтня у Львові вперше відбуватимуться Дні природної спадщини, присвячені визначному садівнику багатьох парків у місті, ландшафтному архітектору Арнольду Рерінґу.

Його називали інспектором місь­ких плантацій. Він опрацював про­єкти всіх зелених насаджень у пар­ках, на центральних бульварах та площах, наглядав за їхнім станом. Арнольд Рерінґ помер 1913 року, похований на Личаківському кладо­вищі. У некролозі, опублікованому у Gazeta Lwowska, були такі слова: «Львів буде довго пам’ятати заслу­ги Арнольда Рерінґа».

«Деревам, які садив Арнольд Ре­рінґ, зараз 100−120 років, — розпо­віла „ВЗ“ начальниця управління охорони історичного середови­ща Львівської міської ради Лілія Онищенко. — Маємо насаджені за його участі алеї і сквери в центрі міста, які зараз треба оновлювати. А щоб грамотно оновлювати, має­мо вивчати природну спадщину, яка у нас є. А вона у нас абсолютно без­прецедентна. Львів починався саме з природної спадщини. Чому Дани­ло Галицький розмістив тут місто? Через те, що ландшафт тут був та­кий, що просився, аби було місто. Текла річка, була гора, яка могла за­хистити, довкола були гарні просто­ри».

Директор ЛКП «Бюро спад­щини» Павло Богайчик до­дав: «Головна мета Днів природ­ної спадщини — привернення уваги мешканців та професійного середовища до стану парків. У рамках цих днів у Львові організують Парковий університет — із вуличними лекці­ями, де можна буде дізнатися про історію парків міста, про внесок Рерінґа. А також почути фахові роз­повіді про догляд за парками та їхню роль у контексті кліматичних змін».

Останнім великим проєктом Рерінґа у Львові був парк «Залізна вода». Цікавий тим, що має абсолют­ну саморегуляцію. Фахівець підібрав рослини так, щоб вони не «спереча­лися» одні з одними, щоб не намага­лися знищити чи захопити інших, а гармонійно співіснували.

Схожі новини