Передплата 2024 «Добра кухня»

Європарламент прийняв резолюцію щодо ситуації в Білорусі: закликає ЄС ввести санкції

  • 17.09.2020, 18:30
  • 736

Депутати Європейського парламенту засудили чинну владу країни і закликали ввести санкції проти президента Олександра Лукашенка

Про це повідомляється на сайті ЄП. Резолюцію підтримали 574 євродепутатів, 37 — проголосували проти, 82 — утрималися.

Зазначається, що Європейський парламент відкидає офіційні результати «так званих президентських виборів» в Білорусі 9 серпня цього року, оскільки ці вибори проводилися з «грубим порушенням всіх міжнародно-визнаних стандартів».

Як тільки 5 листопада закінчиться термін повноважень чинного авторитарного лідера Олександра Лукашенка, парламент перестане визнавати його президентом країни.

Водночас, депутати Європарламенту вітають недавно створену Координаційну раду як «тимчасове представництво людей, які потребують демократичних змін» в Білорусі, яка є у вільному доступі для всіх політичних і соціальних зацікавлених сторін. Вони також повторюють численні заклики до проведення нових, вільних і справедливих виборів якомога скоріше під міжнародним контролем.

Санкції ЄС проти жорстокого режиму і його лідерів

Депутати Європарламенту закликають ввести санкції ЄС проти групи осіб, відповідальних за фальсифікацію результатів виборів і жорстокі репресії в Білорусі, включаючи президента Лукашенка.

Вони також рішуче засуджують масові арешти і триваючі жорстокі репресії проти мирних демонстрантів, лідерів страйків і журналістів в країні.

Крім того, в резолюції підкреслюється важливий внесок відомих жінок-опозиціонерів на чолі зі Світланою Тихановською, Веронікою Цапкало і Марією Калесніковою під час акцій протесту.

Європарламент також вимагає негайного звільнення заарештованих членів Координаційної ради та всіх осіб, довільно затриманих за політичними мотивами.

У тексті резолюції наголошується, що багато білорусів вважають Тихановську переможницею президентських виборів і справжнім обраним президентом Білорусі.

Схожі новини