Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Стало відомо, коли на Львівщину надійдуть кисневі концентратори

  • 17.09.2020, 17:50
  • 713

До кінця року киснем буде забезпечено 80% ліжок, виділених для хворих на COVID-19

Сотня кисневих концентраторів, придбаних ВООЗ за фінансової підтримки Європейського Союзу, уже прибула в Україну. Їх розподілять між лікарнями у тих регіонах, у яких найвищий рівень захворюваності на COVID-19.

Насамперед, йдеться про медзаклади Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Доставка їх у лікарні планується уже до кінця цього місяця. Крім того, представники ВООЗ в Україні очікують на поставку моніторів пацієнта та апарати ШВЛ. Про це повідомила «Еспресо.Захід» заступник директора департаменту охорони здоров'я Львівської обласної ради Ірина Шурпяк.

«На початку епідемії ми били на сполох через те, що нам потрібні апарати ШВЛ. Але тоді ми ще не розуміли, наскільки важливим буде кисень. Нині кисневі концентратори та сам кисень є значно важливішими за апарати ШВЛ.

Більшість наших лікарень — це старі будівлі, у яких не завжди технічно можливо провести централізоване забезпечення киснем. Балонів може виявитись недостатньо, особливо у листопаді — на початку грудня, коли до епідемії COVID-19 додасться ще епідемія грипу. Тому концентратори — єдиний варіант забезпечити киснем пацієнтів там, де нема стаціонарної мережі, — каже Ірина Шурпяк.

Минулого тижня на бюджетній комісії узгодили виділення коштів на кисневі концентратори з обласного бюджету. Сподіваюсь, що разом з концентраторами, які надійдуть від ВООЗ, ми повністю забезпечимо заклади першої та другої хвилі. Плануємо, що до кінця року 80% ліжок у закладах, визначених для боротьби з COVID-19, будуть забезпечені концентраторами. Зараз рівень забезпечення трохи більше 50%, але майже щотижня кількість кисневих точок збільшується".

Схожі новини