Передплата 2024 ВЗ

Прорив газогону під Києвом: що відомо про наслідки аварії

  • 15.09.2020, 13:35
  • 820

У районі Чабанів Київської області в ніч на вівторок, 15 вересня, стався розрив газової труби, яка постачає російський газ до ЄС. Як повідомили місцеві жителі, звук, що виник в результаті розгерметизації газопроводу, було чутно в кількох населених пунктах

На місці події вночі працювали пожежники. Один з місцевих мешканців повідомив, що рятувальники перекрили газ і загрози вибуху немає. Інформацію пізніше підтвердили в поліції, а також в ДСНС.

«Газ перекрили. Все добре, вибуху не буде», — зазначив Володимир Савчук у ролику, який він опублікував на своїй сторінці в Facebook.

У Нацполіції Київської області повідомили агентству «Інтерфакс-Україна», що прорив газової труби діаметром 1,5 метра трапився в полі в районі Чабанів.

Правоохоронці уточнили, що цією трубою газ йде в Європу.

«Усі аварійні служби на місці, в найближчих населених пунктах вимкнено електропостачання, вживаються заходи щодо перекриття газопостачання. Інформації про постраждалих людей немає», — йдеться в повідомленні.

У поліції вранці, 15 вересня, заявили, що за фактом НП відкрито кримінальне провадження.

Пізніше інформацію про розгерметизацію магістрального газопроводу високого тиску підтвердили і в ДСНС. Рятувальники зазначили, що о 01:10 постачання газу було перекрито.

Своєю чергою оператор ГТС України заявив, що аварія ніяк не вплине на транзит газу до країн ЄС. Ліквідація наслідків НП триватиме від 2 до 3 днів. Місцеві жителі забезпечені газом через інші газопроводи.

У ДСНС також показали фото з наслідками вибуху.

Місцеві жителі відразу не могли зрозуміти, що саме сталося. «У службі „101“ повідомили, що трапився вибух газу», — написали в чаті села Круглик.

Водночас у групі «Народна рада Чабани та Новосілки» в Facebook зазначили, що відбувся розрив труби високого тиску газу.

Місцеві жителі заявили, що звук був схожий на падіння літака. Після цього сильний гул було чутно й в інших населених пунктах.

Читайте також: Меркель натякнула, що готова накласти санкції на «Північний потік-2»

Також «вибух» почула співачка Гайтана, яка живе в Іванковичах.

«О 00:15 в Іванковичах було чути великий вибух, від якого затремтіло скло в будинку. Перед вибухом здалося, що падає літак», — написала вона в Facebook.

Колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що аварійні служби порадили жителям перекрити постачання газу у своїх будинках.

«Аварійна служба начебто виїхала на місце аварії, яка трапилася поблизу Хотова. Порада від аварійної служби газу жителям цього району — перекрити постачання газу у своїх будинках на час ліквідації аварії», — написав він у Facebook.

«Був звук вибуху, і потім почався звук, ніби щось дуже вичавлює повітря. Воно затихало і посилювалося. Я знаю, що тут є газопровід високого тиску, і зрозуміла, що десь щось трапилося з газопроводом. Здивувало, що не було нікого. Найімовірніше, це було аварійне, а не диверсійне», — розповіла ще одна очевидиця події.

Як повідомляється в Telegram-каналі dtp.kiev.ua, о 1:13 гул затих, а о 1:14 припинився.

Нагадаємо, у Києві 9 вересня вибухнула цистерна для транспортування газу, внаслідок чого загинула одна людина, ще одна постраждала. Подія трапилася під час проведення зварювальних робіт.

Схожі новини