Передплата 2024 ВЗ

В Україні може з’явитись «Акт Сенцова»

  • 12.09.2020, 11:30
  • 620

Українське МЗС хоче зробити акт для накладання санкцій на іноземних посадовців, які порушують права людей

Українське Міністерство закордонних справ планує розробити за зразком американського «Акта Магнітського» «Акт Сенцова» для накладання санкцій та переслідування закордонних посадовців за порушення прав людей.

Про це йдеться у статті спеціального представника МЗС із питань санкційної політики Олексія Макеєва для «Дзеркала тижня».

МЗС загалом оновлює свою санкційну політику щодо Росії та хоче розробити алгоритми запровадження санкцій, приєднання до санкцій Ради Безпеки ООН, введення в законодавство санкцій ЄС.

Також планують створити систему моніторингу ефективності санкцій, внести зміни до Адміністративного та Кримінального кодексу щодо відповідальності за порушення санкцій і створити відкритий реєстр санкцій.

«Акт Сенцова» це одна з частин оновлення санкційної політики. Планується, що це буде процедура накладання санкцій та подальшого переслідування українськими правоохоронними органами іноземних посадовців, які причетні до організації/замовлення вбивств, викрадень, тортур, винесення політично вмотивованих вироків.

Його ухвалили в 2012 році в США після загибелі юриста Сергія Магнітського у московському СІЗО, який вивчав схеми російських чиновників для розкрадань бюджету.

Магнітського затримали у 2008 році за начебто ухиляння від сплати податків, за рік він помер у СІЗО. Офіційна версія смерті — серцева недостатність, але його адвокати звинувачували у загибелі керівництво СІЗО, бо ті не надавали медичну допомогу юристу.

Спершу акт визначав причетних до загибелі Магнітського та вводив проти них фінансовій санкції та забороняв в'їзд у США. Зараз до акту включають людей, які загалом причетні до порушення прав людей. Зокрема там є лідер Чечні Рамзан Кадиров, причетні до вбивства саудівського журналіста Джмаля Хашогджі та китайські чиновники, причетні до порушення прав уйгурів.

Схожі новини