Передплата 2024 «Добрий господар»

У Німеччині стався розкол через "Північний потік-2"

  • 11.09.2020, 13:35
  • 1 014

Деякі німецькі політики вважають помилкою заклики до зупинки будівництва російського газопроводу в обхід України "Північний потік-2". Водночас МЗС країни все ще розглядає зупинку як міру покарання Росії

Таку заяву зробив глава комітету Бундестагу щодо економіки й енергетики Клаус Ернст в інтерв'ю російському пропагандистському ресурсу RT. Зазначимо, що політика вже не раз звинувачували в затятій прокремлівській риториці.

На його думку, російський газогін має забезпечити блакитним паливом країни Європи. Тому припиняти будівництво проєкту — не в інтересах Євросоюзу.

Він уважає, що такий крок може стати «ударом», оскільки в будівництві бере участь багато європейських компаній.

Водночас у МЗС оприлюднили кардинально суперечливу позицію. Глава МЗС ФРН Гайко Маас заявив, що влада Німеччини розглядає призупинення будівництва газопроводу як реакцію на ситуацію з отруєнням Навального.

Водночас він зазначив: якщо Росія візьме участь у розслідуванні цього інциденту, то призупинення можна буде уникнути.

«Іноді треба вжити заходів, таким чином, сказавши, що ми не хочемо жити в світі без правил», — сказав Маас.

Він додав, що навіть якщо санкції не діють, це не означає, що їх не потрібно вводити.

Хто такий Клаус Ернст

Глава комітету Бундестагу щодо економіки та енергетики протягом всієї своєї кар'єри не відрізнявся прихильністю і відданістю якійсь певній політичній силі, чого не можна сказати про погляди, які явно суперечать європейській ідеології.

Він належить до когорти лівих німецьких політиків, який відзначився як один з лідерів «Партії праці і соціальної справедливості» (WASG) заснованої вихідцями із СДПН, а нині представляє «Ліву партію». «Ліва партія» активно співпрацює з такими політичними силами як «Німецька комуністична партія», Соціалістична альтернатива (SAV), «Маркс 21 — Мережа за міжнародний соціалізм» та іншими посткомуністичними і постсоціалістичними політичним групами.

У ЗМІ його часто називають «прокремлівською маріонеткою».

Читайте також: Чому наші друзі — Литва та Польща, а не Німеччина

«Північний потік-2» піде в обхід транзитних держав — України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн — через виняткові економічні зони і територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.

Проєкт оцінюється в 9,5 млрд євро. Його реалізує «Газпром» в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Вони взяли на себе зобов'язання профінансувати «Північний потік-2» сумарно на 50%, тобто на 950 млн євро кожен. «Газпром» надасть другу половину коштів — 4,75 млрд євро.

Президент Росії Володимир Путін заявляв, що газогін зобов'язані ввести в експлуатацію на початку 2021 року. Отже, у «Газпрому» залишилося трохи менше ніж чотири місяця, щоб завершити амбітний проєкт.

Нагадаємо, раніше влада Німеччини не відкинула зміну ставлення до газопроводу «Північний потік-2» і введення санкцій проти нього через ситуацію навколо Олексія Навального. Це пов`язано з тим, що багато німецьких політиків закликали канцлерку Ангелу Меркель призупинити будівництво газопроводу або повністю відмовитися від нього.

Схожі новини