Диво-торт здобув Гран-прі у Бремені
Солодка лялька-мотанка працівниці лікарні із Заліщиків вразила німецьке журі онлайн-конкурсу талантів
На домашню адресу 25-річної операторки відділу кадрів Заліщицької райлікарні Юлії Воробель прийшов об’ємний пакунок із німецького міста Бремена. А у посилці — іменні дипломи і статуетка Гран-прі за перемогу у міжнародному фестивалі талантів EuroStar-2020. Так високо прискіпливе журі оцінило випечений українкою та її чоловіком Русланом 14-кілограмовий «скульптурний» торт — фігурку ляльки-мотанки у національному строї. На його приготування молода господиня витратила пів доби!
Юлія за фахом — економіст, але більше відома на весь район як суперкондитер. Пече краянам торти до різних святкових подій: на весілля, дні народження, Перше причастя дітей і на походи «першачків» до школи. Зараз перебуває у декретній відпустці з догляду за донечкою Златою. Її у цій сім’ї ще називають Златою Шоколадівною — бо дуже любить торти і разом з мамою бере активну участь у їх приготуванні.
Свою нову роботу Юлія вирішила показати на європейському конкурсі талантів. Через комп’ютер подала заявку, готувалася їхати у Бремен. Але у зв’язку з коронавірусом організатори вирішили проводити цей фестиваль у режимі онлайн. Хтось на камеру співав, танцював, а вони через відео готували свій торт. У конкурсі кулінарів-кондитерів його оцінювали у категорії «декоративно-прикладне мистецтво» як їстівну скульптуру.
У розмові з автором цих рядків майстриня розповіла:
— Тематику своєї роботи я довго обговорювала з чоловіком. Вирішили представити на суд журі солодку ляльку-мотанку — цей український символ, тотем. Торт подала у вигляді фігури жінки, яка зводить руки до неба і молиться за те, щоб не було війни, хвороб, молиться за добро. Ми хотіли, щоб навіть начинка цього торта символізувала щось наше, національне. Перед конкурсом переглянули багато літератури, зокрема старослов’янської. Знайшли цікавий давній рецепт українського весільного «пляцка». Складники трохи адаптували до наших можливостей і спекли ось такий симпатичний тортик, який бачите на фото. Основу його склали білі ванільні коржі, перемащені вершково-вишневим кремом, який виварювали на вишнях. На ці коржі виклали вишні, мак і горіхи…
Незвичний торт українки мав висоту 64 см і важив 14 кг. Щоб його зготувати, майстрині знадобилося пів кіло борошна і стільки ж маку, шість десятків яєць, кілограм вишень, три кіло цукру і чотири кіло цукрової пудри.
Після перемоги на міжнародному конкурсі замовники обривають телефон заліщицького кондитера. Смакувати її тортами стало дуже престижно.