Передплата 2024 «Добрий господар»

"Яндекс.Таксі" під прикриттям іншого бренду їздить вулицями Львова (оновлено)

  • 10.09.2020, 13:35
  • 760

Американська платформа з виклику автомобілів Uber працює в Україні і, зокрема, у Львові через компанію-посередника, яка зареєстрована у РФ і має зв’язок із сервісом "Яндекс"

Про це розповів у програмі «Стінка на стінку» голова Асоціації вільних профспілок автотранспортників України Андрій Корчинський. Крім «російського сліду» Uber, так звані онлайн-сервіси, які заполонили ринок таксі України, організували свою роботу дуже хитро, щоб максимально ухилятися від сплати податків. Відтак місцеві перевізники вважають, що водії онлайн-сервісів і ліцензовані львівські таксисти працюють не в рівних умовах.

За словами Андрія Корчинського, свого часу на львівський ринок таксі намагався агресивно зайти сервіс із виклику таксі «Яндекс». Вартість поїздки стартувала з 20 грн. Для промоційної кампанії були залучені навіть автомобілі Teslа. Та після акцій протесту місцевих перевізників таксі, сервіс «Яндекс» офіційно перестав працювати у Львові. На сьогодні ж він відновив роботу вже під іншим брендом.

«У нас немає UBERа, у нас є UBERlin. Це російська компанія, яка поглинена „Яндексом“. Там 64% з 2017 року має „Яндекс“ і тільки 34% має Uber. Здавалося б, львівські таксисти побороли російський „Яндекс“, але цей сервіс таки працює в нас», — пояснив голова Асоціації вільних профспілок автотранспортників України Андрій Корчинський.

Читайте також: Львівські таксисти під час карантину не наживаються, бо «немає сенсу»

У міському управлінні транспорту кажуть, що від роботи онлайн-сервісів бюджет не отримує надходжень за двома пунктами. Це ліцензія на право перевезення пасажирів, яка коштує мінімальну заробітну плату (5 тис. грн) і є безтерміновою, а також — сплата податків.

«Міська скарбниця взагалі нічого не отримує на сьогоднішній день. Але вони користуються інфраструктурою (дорогами), а віддачі жодної немає», — наголосив заступник начальника управління транспорту міста Львова Олег Партика.

Оновлено: Пізніше голова з розвитку Uber в Центральній і Східній Європі Георгій Соколянський спростував цю інформацію, вказавши на некоректні твердження у статті Zaxid.net. Зокрема, представник Uber подав низку вагомих аргументів на захист компанії.

«Насамперед ми хотіли б підкреслити, що Uber Technologies Inc. — це приватна технологічна компанія, заснована в Сан-Франциско, США, в 2009 році Тревісом Каланіком і Гаретом Кемпом. Uber працює в 450 містах 73 країн. Ми пропонуємо користувачам у всьому світі доступний, надійний і зручний спосіб пересування по місту, поєднуючи провідників послуг, водіїв із споживачами послуг — пасажирами.

Наш досвід роботи в 73 країнах світу свідчить про те, що прихід Uber на ринок міських перевезень призводить до позитивних змін: підвищуючи конкуренцію, ми стимулюємо всіх учасників ринку покращувати сервіс, робити поїздки більш доступними і комфортними для користувачів. Водночас ми створюємо хороші можливості для заробітку водіїв за рахунок ефективної роботи платформи.

У матеріалі згадується, що: (1) Uber не працює в Україні, (2) натомість в Україні працює компанія Uberlin, яка є спільним підприємством Yandex та Uber.

Ми хочемо зробити наступні пояснення.

1. Uber представлений в Україні товариством з обмеженою відповідальністю «Убер Україна», яке є дочірньою компанією Uber Technologies Inc. ТОВ «Убер Україна» зареєстроване в Україні та платить податки в Україні.

2. Компанія Uberlin, яку згадають у матеріалі, є одним з десятків партнерів Uber в Україні. Uber не є повним або частковим власником Uberlin.

Також хочу зазначити, що незважаючи на появу нових, популярних сервісів, таких як Uber, український сектор таксі та перевезень страждає від застарілого законодавства, надмірно обтяжливих ліцензійних зобов'язань, непрозорості і відсутності стандартів якості та безпеки.

Тому ми виступаємо за будь-які прогресивні зміни, що дають гнучкі економічні можливості, сприяють підвищенню якості обслуговування і створюють чітку основу для сучасної мобільності".

Схожі новини