Передплата 2024 «Добрий господар»

Кузнею підприємництва визнали Івано-Франківськ

Івано-Франківськ посів першу сходинку у рейтингу українських міст із найкращими умовами для ведення бізнесу

На другій позиції Вінниця, на третій Львів, на четвертій Київ, замикає топ-5 Тернопіль. Рейтинг склав журнал «Forbes Україна».

Експерти видання брали до уваги 10 критеріїв. Зо­крема ділову активність, купівельну спроможність на­селення, транспортне сполу­чення, привабливість для мі­грації, екологічну ситуацію. Івано-Франківськ набрав 720 балів. Зокрема, завдяки пози­тивній демографічній ситуації і низькому рівню злочиннос­ті. Трішки менше балів (717) віддали Вінниці. Там легко, стверджують експерти жур­налу, відкрити власну справу, оскільки менше бюрократії із земельними питаннями. Ще одна «фішка» Вінниці — там мешкають щасливі люди, які більш-менш задоволені своїм життям (за результатами різ­них соціологічних опитувань).

Місто Лева отримало у рейтингу 708 балів. Серед пе­реваг столиці Галичини, зо­крема, швидке перетворен­ня міста на транспортний хаб (вузол) і висока якість осві­ти. Один з експертів рейтин­гу «Forbes Україна», власник ІТ-компанії Андрій Крупа розповів і про негативні сто­рони Львова — шалений ка­дровий голод, зумовлений виїздом за кордон великої кількості студентів. Зокрема, від браку кадрів у місті Лева потерпають кав’ярні: барме­ни й офіціанти поїхали шука­ти кращих зарплат до сусід­ньої Польщі.

«Третє місце Львова у біз­нес-рейтигу виправдане, оскільки місто непогано за­робляє на туризмі, — розпо­вів „ВЗ“ львівський підпри­ємець Вадим Сільченко. — Навіть попри те, що Львів у „помаранчевій“ зоні корона­вірусного карантину, до міс­та їдуть гості з інших регіонів України, деякі іноземці. Сюди модно приїжджати на вікен­ди… Серед недоліків — важко отримати дозволи на підпри­ємництво, постійні транспортні затори, брак підземних і назем­них паркінгів, „ручне“ управлін­ня міським бюджетом».

«Західні регіони частіше пропонують бізнесу прийнятні умови для заснування та ста­лого розвитку. Перші шість міст рейтингу розташова­ні західніше від географічно­го центру України. Міста сходу впевнено посіли останні міс­ця. Розташування поруч із лі­нією фронту негативно впли­ває не тільки на безпеку, а й на багато інших факторів — відтік населення, низьку купівель­ну спроможність, проблеми з транспортним сполученням», — пояснили у «Forbes Україна».

Схожі новини