Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Завдяки коронавірусу в лікарні вперше за 30 років зробили ремонт

Частину грошей дав місцевий підприємець, який привіз туди на лікування свою маму і жахнувся..

З понеділка коронавірусних хворих почало приймати інфекційне відділення Самбірської центральної районної лікарні. Завідуюча відділенням Оксана Киричинська розповіла кореспонденту «ВЗ», що на сьогодні є три важкі хворі, 10 осіб, які не потребували нагальної госпіталізації, скерували після консультацій на самоізоляцію та під нагляд сімейних лікарів.

Відділення розраховане на півсотні ліжок. Цікава історія передувала повторному відкриттю інфекційного відділення, яке знаходиться у Самборі в окремому приміщенні. Як тільки починалася епідемія, Департамент охорони здоров'я для мешканців Турківського, Старосамбірського та Самбірського районів базовим назвав шпиталь у Рудках, який ніколи не мав справ з інфекційними захворюваннями.

Рудки алярмово готували до прийому коронавірусних хворих. Було дивно, чому обминули Самбір, де є вишколені фахівці. Але інфекція виявилася настільки настирливою, що лікарня в Рудках була вщент заповнена хворими, тому терміново почали готувати самбірське відділення: спочатку один поверх, потім другий.

За словами головного лікаря ЦРЛ Богдана Марчука, цей шпиталь не бачив ремонту тридцять років, тому, мабуть, Департаменту і лячно було селити туди коронавірусних хворих. Але біда притиснула і ремонт одного з поверхів провели швидкими темпами. І гроші знайшлися: 400 тисяч гривень виділив міський бюджет, 70 тисяч гривень дав один з місцевих меценатів Ярослав Кузьмяк після того, як привіз туди на лікування свою маму і жахнувся…

У Самборі, який без спеціалізованого відділення пережив «червону зону» карантину, кажуть: не було щастя, та нещастя допомогло. Не було б епідемії, хто зна, коли б той ремонт зробили. Зараз там нові пластикові вікна, двері, нові ліжка, постіль, під'єднані кисневі точки, 40 миючих матраців, апарати штучної вентиляції легенів, побудували спеціальну будку для кисневих балонів, поміняли санвузли, придбали засоби дезінфекції, спеціальний одяг для медиків. Самбір прийматиме важких хворих зі Самбірського, Старосамбірського, Турківського та Мостиського районів. У відділенні почергово працюватимуть 4 реаніматологи, 6 інфекціоністів, 2 пульмунологи. Деяких фахівців «позичили» з центральної лікарні і усіх запевнили, що матимуть надбавку до зарплати у 300 відсотків.

Схожі новини