Передплата 2024 ВЗ

"Ні! - дерибану Червоної книги!": активісти пікетували Мінекології

  • 07.09.2020, 16:00
  • 748

Екоактивісти провели пікет під Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів, вимагаючи не виключати з Червоної книги близько десятка рідкісних рослин

Як інформує Укрінформ, учасники акції принесли сокири і бензопили, за допомогою яких пиляли і рубали дрова просто під вікнами міністерства.

За словами активістів, у серпні НАН України звернулась до Мінекології з пропозицією про виключення з Червоної книги низки видів флори, зокрема місячниці оживаючої (Lunariarediviva); водяного горіха плаваючого (Trapanatans); сальвінії плаваючої (Salvinianatans); ковили волосистої (Stipacapillata); зморшка степового (Morchellastepicolla); цибулі ведмежої (черемша, левурда Alliumursinum); плауну річного (Lycopodiumannotinum); смілки литовської (Silenelithuanica) та берези темної (Betulaobscura).

Проте, на думку активістів, виключення цих видів з Червоної книги призведе до їх повного знищення.

«В Україні відсутні дані щодо детального поширення та динаміки цих видів в межах усієї країни, тому їх виключення порушує ст. 16 Закону „Про Червону книгу України“. Ми вважаємо, що виключення цих видів з Червоної книги викликано дерибаном землі та було замовлено забудовниками, земельними магнатами та „чорними“ лісорубами», — заявив представник пресслужби Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ).

До активістів вийшла заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів Ірина Ставчук, співрозмовники запланували зустріч і обговорення ситуації з екологією на четвер, 10 вересня.

Схожі новини