Передплата 2024 «Добра кухня»

Петро і Марина Порошенки зустрілися з легендарним політв’язнем, поетом-шістдесятником Ігорем Калинцем

  • 07.09.2020, 12:18
  • 868

Дисиденти-шістдесятники відіграли величезну роль у розвитку української держави

Жива легенда Львова і всієї України — так написав п’ятий Президент Петро Порошенко на сторінці у Facebook після зустрічі у Львові з Ігорем Калинцем — письменником, одним із чільних представників дисидентського руху, почесним доктором ЛНУ ім. Івана Франка.

«Для мене честь знову зустрітися з великою Людиною, з дисидентом, поетом, патріотом, з живою легендою Льовова і всієї України Ігорем Калинцем», — ділиться враженнями Порошенко.

Він нагадав, що на долю Ігоря Калинця та його дружини Ірини Стасів-Калинець випали важкі випробування. «За участь у дисидентському русі у 1972 році пана Ігоря було засуджено на 6 років ув’язнення суворого режиму і 3 роки заслання. За свої переконання він відбував покарання у Пермських концтаборах разом із Василем Стусом, Іваном Світличним, Миколою Горбалем, Степаном Сапеляком та іншими. А зі своєю дружиною пані Іриною Стасів-Калинець — на Забайкаллі», — пише лідер «Європейської Солідарності».

Під час зустрічі з Петром Порошенком Ігор Калинець розповів, що дивиться проукраїнські телеканали і дуже переймається атаками влади на телеканал «Прямий». «В мене „Прямий“ постійно включений. Чув, що хочуть закрити», — бідкається пан Ігор.

Він розповів, що уважно слухав виступ Петра Порошенка під час зустрічі з прихильниками у Дрогобичі і висловив свою підтримку кандидатові на посаду міського голови від «Європейської Солідарності» Олегу Синютці.

«Ви лиш би до влади дійшли — тієї справжньої», — побажав український патріот лідеру партії.

Користуючись нагодою, народні депутати з «Європейської Солідарності» Микола Княжицький та Олег Синютка зобов"язались поширити книжку Ігоря Калинця для дітей у бібліотеки по всій Україні — особливо на Сході України.

Дочка Ігоря Калинця Дзвінка розповідає, що дисиденти-шістдесятники відіграли величезну роль у розвитку української держави: «Ті люди, які йшли за ідею, залишивши сім’ю, бо відстоювали ідеали — це, мабуть, трохи вище, ніж нам зараз намагаються втовкмачити. Колись Калинців вивчали у школі. Тепер у школі їх майже не вивчають. Школа космополітизується з певних причин. Можливо, є розвиток по спіралі, і якісь є повернення на вищому рівні». Вона закликала сучасників вивчати творчий доробок письменників-шістдесятників, ходити у бібліотеки і книгарні.

«Зараз, у часи, коли багато хто зневірився, коли Україну знову намагається розшматувати Росія, приклад цієї родини надихає і дає сили боротися за долю України, за її свободу, за її незалежність. Пишаюся, що ми однодумці з паном Ігорем Калинцем. Дякую за все, що ви робите і дякую за вашу підтримку!», — наголосив Петро Порошенко.

Схожі новини